Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-erők feladtak egy afganisztáni bázist

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 16. 15:18

Az afganisztáni NATO-erők és az afgán hadsereg egységei feladták azt az ország keleti részén lévő előretolt bázist, amelyet vasárnap megrohantak a tálibok, és kilenc amerikai katonát megöltek.

Mark Laity NATO-szóvivő a szerdai bejelentéshez hozzáfűzte, hogy az ilyen típusú állások mindig “ideiglenesek", addig tartják fent, amíg végrehajtanak egy küldetést. A szóvivő szerint a NATO-és az afgán haderők továbbra is jelentős járőrtevékenységet folytatnak majd Kunár tartományban.

Közben a tálibok bejelentették, hogy elfoglalták a helyőrségnek otthont adó Vanat falut, és ellenőrzésük alá vonták az egész tartományt.

Vasárnap a nemrégiben létesített kis támaszpontot több mint száz iszlamista fegyveres rohamozta meg, és közülük többnek sikerült átjutnia a külső védőfalon. A támadókat végül visszaverték, de az összecsapásokban kilenc amerikai katona életét vesztette. Ez volt az amerikai erők legsúlyosabb vesztesége azóta, hogy 2005 júniusában – szintén Kunár tartományban – 16 katona szörnyethalt egy helikopter lelövésekor.