Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-főtitkár visszautasítja a civilek megölésével kapcsolatos vádakat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 15. 10:16

Határozottan cáfolta július 14-én, csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a líbiai rezsim azon állítását, hogy a szövetség légicsapásainak több mint 1100 polgári személy esett már áldozatul az észak-afrikai országban. Hágában, Mark Rutte holland miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Rasmussen megerősítette: a NATO erői a lehető legóvatosabbak a célok azonosításával, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat.

Korábban Tripoliban a líbiai rezsim egyik képviselője, Mohamed Zekri Mazsubi főügyész jelentette be, hogy líbiai bíróság előtt panaszt tettek a NATO-ra, mert az szerintük háborús bűntetteket követett el, műveleteivel több mint 1100 civilt megölt, és több mint 4500-at megsebesített.

Rasmussen hangoztatta, hogy ezeket a vádakat teljesen megalapozatlannak tartja és visszautasítja.

Megerősítette viszont, hogy a NATO addig folytatja a civilek védelmét szolgáló műveleteit, ameddig az szükséges.

Korábban, a hét elején szövetségi illetékesek értésre adták, hogy a NATO akár az idén augusztusra eső iszlám szent hónap, a ramadán idején is kész folytatni akcióit.

Az atlanti szövetség főtitkára Hágában azt is hangoztatta, hogy Moammer Kadhafi vezető rezsimje egyre jobban elszigetelődik. Bizonyosnak mondta, hogy a líbiai vezető hamarosan távozni fog a hatalomból.

Rasmussen a látogatás során megköszönte Hollandiának, hogy támogatja a szövetség líbiai műveletét. Holland sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor kérte, hogy az ország kapcsolódjon be a légicsapásokba is.

Rutte azt hangoztatta, hogy Hollandia továbbra is kiveszi „tisztességesnek tartott részét" a szövetség műveleteiből.

CímkékNATO