Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO jövőkutatási csoportjának éléről érkezik a VIKI új vezérigazgatója

Szöveg: honvedelem.hu/MTI | Fotó: archív |  2024. szeptember 2. 13:35

Szeptember 1-től dr. Németh Gergelyt nevezi ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) vezérigazgatójának.

Dr. Németh Gergely_1

A jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező dr. Németh Gergely 17 éves szakmai pályafutásának túlnyomó részét a Honvéd Vezérkarban haderőtervezési szakterületen töltötte. Kinevezése a VIKI kutatás-fejlesztési és hadtudományi pillérét hivatott tovább erősíteni, hozzájárulva a Magyar Honvédség teljes átalakításához, a társadalom honvédelmi tudatosságának és ezzel a tartalékos rendszer erősítéséhez, valamint cél az is, hogy fejlődjön a magyar védelmi innovációs ökoszisztéma kapcsolódása az európai és szövetségi rendszerekhez és más nemzetközi partnerekhez.

Dr. Németh Gergely 2024. augusztus 31-ig a NATO jövőkutatási csoportjának vezetője volt, amely a jövőbeli hadviselési és technológiai környezet vizsgálatára szakosodott. Ezt megelőzően, védelempolitikáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként szolgált, és egyebek mellett vezette a Nemzeti Biztonsági Stratégia és a Nemzeti Katonai Stratégia kidolgozását.

Dr. Németh Gergely_2

Korábbi beosztásaiban a fegyverzeti igazgató nemzetközi helyettese volt, ezt megelőzően pedig Magyarország védelmi tervezési és haderőfejlesztési képviselője a NATO-ban. Részt vett a magyar haderőfejlesztési program NATO elemeinek kidolgozásában, továbbá a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Hadosztályparancsnokság megalakításában.

Dr. Németh Gergely a francia nemzeti érdemrend lovagi fokozatának, továbbá a NATO Transzformációs Főparancsnok Elismerésének kitüntetettje. A World Economic Forum jövőkutatási csoportjának tagja. A hadtudományok doktora, témája a Védelmi szektorok transzformációját meghatározó tényezők vizsgálata. Három gyermek apja.

VIKI

A VIKI új vezérigazgatója elmondta, hogy rendkívüli megtiszteltetés számára, hogy a Magyar Honvédség fejlesztése érdekében végzett szolgálata után részt vállalhat annak hosszú távú jövőjének megalapozásában. Megerősítette, hogy erős bázist lát ehhez a VIKI-nél, hozzátéve, hogy az alapitás óta eltelt másfél éves időszak után lehetőség nyílik a hatékonyság további növelésére a markánsan változó védelmi ipari környezetben.

 

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kapcsolódó cikkek