Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO keleti szárnyának védelmi miniszterei elítélték az orosz agressziót

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. február 24. 23:08

A NATO Keleti szárnyának védelmi miniszterei február 24-én este, rendkívüli tanácskozást tartottak az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán. A találkozó során a miniszterek egyhangúan elítélték az orosz agressziót, egyben kölcsönösen tájékoztatták egymást a nemzeti haderők tevékenységéről és megvitatták a NATO keretében tett kollektív lépéseket.

B9-1

Magyarország, Ukrajna szomszédjaként rendkívül aggasztónak ítéli meg a jelenlegi helyzetet és elítéli az orosz agressziót – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Egyben hozzátette, magyar részről üdvözöljük a NATO egységes fellépését és a foganatosított készenlétfokozó intézkedéseket. A titkosított csatornán folytatott beszélgetés során kihangsúlyozta, hogy a NATO által kidolgozott válaszlépésekben Magyarország milyen formában, milyen erőkkel és eszközökkel vesz részt.

A miniszter arról is tájékoztatta kollégáit, hogy az elmúlt években indított magyar haderőfejlesztés eredményeként immár képesek vagyunk a NATO intézkedések nemzeti képességek alapján, magyar vezetéssel történő végrehajtására. Hozzátette, elérte kezdeti műveleti készenlétét az a magyar zászlóalj-harccsoport, amely a NATO intézkedések keretében fokozza kiképzési tevékenységét akár más tagállamok haderőinek bevonásával.

Amerikai részről üdvözölték, hogy a Magyar Honvédség képes vezető nemzetként hozzájárulni a NATO intézkedések keretében indított kiképzési és készültségfokozási feladatokhoz, továbbá hogy a Magyar Honvédség immáron készen áll a magyar-ukrán határszakasz biztosítására és azzal egyidejűleg, egy esetleges humanitárius válság kezelésére is.