Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO nem épít katonai bázist Oroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 28. 8:24

A NATO nem szándékozik katonai bázist létesíteni Oroszországban – hangsúlyozta a NATO főtitkára a Ria Novosztyi hírügynökség március 26-ai, hétfői videokonferenciáján. A Moszkva és Brüsszel között zajló beszélgetésen Anders Fogh Rasmussen cáfolta, hogy katonai kontingenseket terveznének szállítani Afganisztánba Oroszország területén keresztül.

Magas rangú orosz kormányzati tisztviselők az utóbbi napokban sorra cáfolták azokat az értesüléseket, amelyek szerint katonai bázis készül a NATO számára a Volga partján fekvő Uljanovszkban. Mint elmondták: nem katonai célú teheráru átrakodására alkalmas tranzitközpontról tárgyalnak, amely az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő igényeit szolgálná ki.

A videokonferencián a NATO főtitkára azt is elmondta, hogy a májusi chicagói NATO-csúcsértekezletet követően folytatják az eszmecserét Oroszországgal az európai rakétavédelemről.

„Szoros együttműködésre van szükség, hogy semmilyen félreértés se maradjon" – jelentette ki Rasmussen. Azt is elmondta, hogy Chicagóban bejelentik a rakétapajzs-fejlesztés egyik részszakaszának lezárását.

Az észak-atlanti szervezet vezetője megerősítette, hogy nem látszik valószínűnek Oroszország részvétele a chicagói csúcsértekezleten, mégpedig Putyin elnök feszített programja miatt. Rasmussen a múlt kedden közölte, hogy a megválasztott orosz államfővel annak május 7-re tervezett beiktatását követően találkozik.

A szíriai kérdésről nyilatkozva kijelentette, hogy a NATO-nak nincs szándéka katonailag beavatkozni Szíriában.

Anders Fogh Rasmussen üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsának valamennyi tagállama, így Oroszország is támogatta Kofi Annannak, a világszervezet és az Arab Liga közös különmegbízottjának szíriai küldetését.

A volt ENSZ főtitkár vasárnap folytatott megbeszéléseket Moszkvában Dmitrij Medvegyev leköszönő államfővel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Medvegyev kijelentette: lehet, hogy Szíria számára Kofi Annan küldetése jelenti az utolsó esélyt a véres polgárháború elkerülésére.