Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO nem kárpótolta a líbiai civil áldozatok hozzátartozóit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 20. 8:20

A NATO nem vizsgálta ki alaposan azon líbiai civilek halálának vagy sebesülésének körülményeit, akik a szövetséges légicsapások áldozatai lettek a tavalyi felkelésben, és nem fizetett kártérítést nekik vagy hozzátartozóinak – állítja az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet március 19-én, hétfőn kiadott jelentésében.

A Moammer Kadhafi rendszerének megdöntéséhez hozzájáruló, héthónapos légi hadjáratban több tucat olyan líbiai halt meg, aki nem vett részt a fegyveres harcban, és ezeket a haláleseteket nem vizsgálták ki rendesen – teszi hozzá az AI. Ez egybecseng azzal, amit Oroszország állított a hónap elején a NATO-támadásokkal kapcsolatban.

Donatella Rovera, az AI illetékese közleményében emlékeztet arra, a NATO tisztségviselői többször hangsúlyozták, hogy elkötelezettek a polgári lakosok védelme iránt. Ezért a katonai szövetség nem teheti meg, hogy néhány homályos sajnálkozó közleménnyel szőnyeg alá söpri a polgári áldozatok tényét, s nem vizsgálja ki alaposan a halált okozó incidenseket.

Az AI szerint a vizsgálatnak ki kell derítenie, hogy polgári lakosok a nemzetközi jog megsértése miatt estek-e áldozatul, s ha így történt, a felelősöket bíróság elé kell állítani. A szervezet szerint maga a NATO 55 polgári lakos, köztük 16 gyerek és 14 nő halálát ismerte el. Ezen kívül az AI szerint 34 ember, köztük 8 gyerek vesztette életét két házra mért három légicsapásban, amelyek szükségességét a katonai szövetség nem indokolta meg.

A NATO az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával tavaly március 31-én kezdte meg líbiai légi hadjáratát azzal a céllal, hogy megvédje a polgári lakosokat a Kadhafi-rezsim támadásaitól. A NATO légiereje 26 ezer berepülést és 9600 légicsapást hajtott végre, illetve 5900 célpontot semmisített meg az október 31-ig tartó hadműveletben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa március elején közzétett jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a NATO-hadjáratnak voltak polgári áldozatai, de a katonai szövetség intézkedéseket hozott ezek elkerülése érdekében. Az AI is egyetért azzal, hogy a NATO precíziós bombázással és a légicsapásokat megelőző figyelmeztetéssel jelentős erőfeszítéseket tett, hogy minimálisra csökkentse a polgári áldozatok kockázatát. Ez azonban nem mentesíti attól, hogy kivizsgálja a haláleseteket, illetve kárpótolja a halálos áldozatok családtagjait.