Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO új elemet jelentett be afganisztáni stratégiájában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 1. 8:36

Az afgán erők tevékenységét közvetlenül támogató kis csoportok létrehozását jelentette be a NATO július 31-én, kedden, jelezve, hogy az afganisztáni belbiztonsági feladatok átadásának jelentős állomásáról van szó.

A NATO brüsszeli központjában, videokapcsolaton keresztül tartott sajtótájékoztatóján a művelet irányításának egyik felelőse, Stephen Day vezérőrnagy elmondta: az általában 10-20 fős kis egységek az ország különböző részein együtt dolgoznak az afgán csapatokkal, támogatva és képezve őket egyebek között a tálib lázadók elleni fellépésre.

A szövetség azt reméli, hogy ezzel is gyorsítható az önálló afgán erők megerősödése, és még megalapozottabb lesz a teljes ellenőrzés 2014-re tervezett átengedése a helyi erőknek.

Az afgán vezetés és a NATO közös elképzelései szerint ősszel már a 350 ezer főt is meghaladja az afgán hadsereg és rendőrség kiképzett erőinek nagysága – a létszám már jelenleg is nagyon közel van ehhez.

Az érvényes menetrend szerint 2014 végére az ország egésze lényegében afgán ellenőrzés alá kerül, és a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) fokozatosan kivonulhat az országból.

A keddi tájékoztatás szerint az afgán erőket támogató kisebb, úgynevezett tanácsadó csoportok létrehozásával egyelőre nincs szó az ISAF küldetésének megváltoztatásáról, inkább a „módszerek fejlesztéséről".

Day azt is elmondta: nem új a koncepció, elsősorban a művelet kiterjedése, nagysága teszi különlegessé.

A teljes telepítést követően több mint 300 támogató ISAF-csoport működik majd az afgán egységek mellett.

Mint mondta, az országban zajló nemzetközi művelet olyan szakaszban van, hogy jelentős nagyságú területeken már nincs szükség nagy létszámú koalíciós erőkre az afgánok támogatásához. Az eddigi 100-120 fős harcoló csoportokat ezért fokozatosan inkább a tanácsadásra koncentrálókkal cserélik fel. Az ISAF-különítmények segítenek például légi támogatást, hírszerzői információkat, szükség esetén a sérültek kimenekítését kérni, és növelik az afgán erők magabiztosságát is azzal, hogy jelzik: továbbra sincsenek egyedül. Szintén fontos feladat jut a támogatóknak a helyi erők védelmének biztosításában.

Szóba került a brüsszeli sajtótájékoztatón az is, hogy az ellenőrzés átadása után milyen szerepet kapnak a most létrehozott tanácsadó csoportok. A szövetség illetékesei hangoztatták, hogy erről egyelőre még nincs döntés, mint ahogyan arról sem, pontosan milyen szerep jut az ISAF-nak 2014 után. Arról azonban a NATO már biztosította afgán partnereit, hogy a 2014 utáni időszakban sem hagyja magára az országot.