Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A német védelmi miniszter tart a helyzet súlyosbodásától

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 21. 13:20

“Rosszabbodik a biztonsági helyzet Afganisztánban”, mondta Franz Josef Jung német védelmi miniszter, miután egy öngyilkos merényletben két német katona vesztette életét a közép-ázsiai országban.

A miniszter szerint az afganisztáni békefenntartásban részt vevő Bundeswehr-kontingens egyre nagyobb fenyegetettségnek van kitéve. Ennek dacára Németország nem vonja ki katonáit az országból.

A Kunduz tartományban egy német katonai konvoj ellen végrehajtott öngyilkos merényletben a Bundeswehr két katonája és öt afgán gyermek halt meg, két német katona pedig megsebesült.

A miniszter elmondta, hogy a német katonák egy feltételezett tálib fegyverraktár után nyomoztak.

Jung elismerte, hogy nemcsak délen, hanem Afganisztán északi részén is feszültebbé vált a helyzet, a tálib lázadók egyre több támadást hajtanak végre.

Bár a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF jelentős eredményeket ért el az újjáépítés támogatásában – különös tekintettel az infrastruktúrára, az egészségügyre és az oktatásra -, biztonsági téren azonban még rendkívül sok a teendő – szögezte le Jung.

Felhívta a figyelmet az afgán kormány felelősségére is.

Emlékeztetett továbbá a budapesti NATO-csúcs állásfoglalására, amely szerint meg kell akadályozni a tálibok beszivárgását pakisztáni területről. Reményét fejezte ki, hogy az Afganisztán, Pakisztán és az ISAF képviselőiből álló határbizottság sikert ér el ebben.

A miniszter elutasította azokat a követeléseket, hogy Németország vonja ki katonáit az országból. Mindez szavai szerint ellentétes hatással, az erőszak további fellendülésével járna.

Visszautasította az ellenzéki Zöldek pártjának azt a követelését is, hogy Merkel kancellár hivatalos nyilatkozatban vázolja a kivonulás későbbi ütemtervét, továbbá a német kontingens pontos feladatkörét.

Jung emlékeztetett: a Bundestag a napokban hagyta jóvá a német kontingens mandátumának 14 hónappal történő meghosszabbítását, továbbá a katonák számának 4500-ra történő emelését.

A csaknem hét éve tartó német békefenntartó közreműködés során a Bundeswehr 30 katonája vesztette életét Afganisztánban.