Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzet legnagyobb válsága a háború óta Japánban

Szöveg: honvedelem.hu hírösszefoglaló |  2011. március 14. 8:15

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás – jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök, és összefogásra kérte a lakosságot.

Ez próbatétel minden japán számára, de ő bízik abban – mondta a televízióban is közvetített beszédében –, hogy a nemzet elszántan felülkerekedik a földrengés, a szökőár és a nukleáris baleset okozta hármas tömegkatasztrófán, és újjáépíti az országot. A kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől áramkorlátozást rendelnek el a fővárosban és környékén, hogy megelőzzék az elosztó rendszer összeomlását és az országos áramkimaradást, és elektromossághoz juttassák a földrengés sújtotta körzetet.

Katonák kutatnak a túlélők után

Eközben a leginkább érintett tengerparti szakaszokon mintegy ötvenezer ember kutat a túlélők után, hozzájuk a nemzetközi csapatokon kívül hamarosan további százezer katona csatlakozik. A halottak számát kétezer fölé becsülik a hatóságok, ám a katasztrófa által legjobban sújtott Miyagi rendőrfőnöke szerint egyedül az ő prefektúrájában több mint tízezren halhattak meg.

Újabb százezer embert vezényelt a japán kormány a földrengés sújtotta térségbe, hogy segítsenek a már ott dolgozó mintegy 50 ezer katonának és katasztrófa-elhárítónak. Kitazava Tosimi védelmi miniszter szerint a japán fegyveres erők negyven százalékát kitevő „csapaterősítés" egy-két napon belül megérkezhet Honshu-sziget keleti, katasztrófa sújtotta felére.

„Nagyon sok ember van, akik még mindig el vannak zárva a külvilágtól és segítségre várnak" – indokolta a miniszter a Kyodo hírügynökségnek a mentőcsapatok létszámának növelését.

A halottak hivatalos számáról szombaton közölt utoljára adatot a rendőrség. Akkor arról tájékoztattak, hogy a kettős természeti csapás után 688 ember holttestét találták meg és legkevesebb 642-en tűntek el. A rendőrség úgy nyilatkozott, hogy félő, hogy kétezernél is több áldozatot követelhetett a katasztrófa. Miyagi prefektúra rendőrfőnöke ugyanakkor vasárnap azt mondta, hogy ennél jóval magasabb lehet az áldozatok száma, ugyanis egyedül az ő körzetében több mint tízezer ember vesztette életét. A parancsnok szavaival feltehetően a Minamisanrikuban eltűntekre utalt.

A természeti csapás sújtotta országba eközben folyamatosan érkezik a külföldi segítség: a tokiói külügyminisztérium szerint vasárnap reggelig 69 ország és öt nemzetközi segélyszervezet ajánlott segítséget. Köztük van Kína, amely a tavalyi területi vita ellenére is egy 15 fős mentőcsoportot indított Japánba, valamint a christchurch-i földrengés utáni romokat takarító Új-Zéland is, amely szintén küldött szakértőket.

Újabb robbanás az atomerőműben

Ráadásul hétfőn újabb robbanás történt annak az észak-japáni atomerőműnek a hármas blokkjában, amelyben a három nappal ezelőtti földrengés és szökőár következtében leállt a hűtési rendszer; a detonációban hét ember eltűnt, kilencen megsérültek.
Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.
A detonációban kilenc ember megsérült, egyelőre nem lehet tudni, súlyos-e az állapotuk.

Erősebb volt a földrengés

A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban, ahol korábban 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg.

A meteorológiai hatóságok Tokióban vasárnap tették közzé a pénteki földmozgás erősségének a módosított adatát.

A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján.

A potsdami földtudományi kutatóintézet (GFZ) szakértőjének adatai szerint átlagban évente 16-szor mozdul meg a föld 7-es vagy annál nagyobb erővel, 120 alkalommal 6-os vagy annál erősebb rengéssel, és ezer alkalommal 5-ös vagy annál nagyobb erővel. Mindez azt jelenti, hogy állandóan reng valahol a Föld, még lakatlan vidékeken is, de azt senki nem veszi észre, és annak nincs is hírértéke – vélte a szakértő.

A jelentés szerint további utórezgésekre lehet számítani a pénteki földmozgások térségében. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez roppant nagy feszültség-felhalmozódást okozott a környező szegmensekben, ami további földmozgásokat okozhat.