Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornok a dandár élén

Szöveg: Szabó Béla |  2011. március 14. 7:11

2011. március 4-én a köztársasági elnök – dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésre – dandártábornokká léptette elő Sándor Zsolt ezredest, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokát. Ismerjük most meg Sándor Zsolt dandártábornokot.

1595915489
A Sándor név szinte fogalom a mai Magyar Honvédségben: szinte nincs katona, aki ne ismerné a Sándor testvéreket (pontosan ikreket), akik pályafutása szinte azonos, ha csak le nem számítjuk azt az apró különbséget, hogy Zsolt, az öt perccel idősebb testvér időnként a beosztás- és rendfokozati skálán is megelőzi testvérét, Tamást. (A Sándor névről jut eszembe: „Nomen est omen" – a friss tábornokot a Sándor-palotában léptették elő)
Sándor Zsolt dandártábornok 1989-ben végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskola gépesített-lövész szakán.

Pályafutása során a „lövész-szakmában" végigjárta a csaknem teljes beosztás-skálát a szakaszparancsnokitól a megbízott zászlóaljparancsnokiig, és különböző beosztásokban szolgált a 66. Puskás Tivadar Vezetésbiztosító zászlóaljnál is. 1996-ban került a hadsereg egyik legfiatalabb alakulatához, az MH 88. Gyorsreagálású Zászlóaljhoz. (A légi szállítású-, és ejtőernyős zászlóaljnál, majd jogutódainál hadműveleti tiszti beosztást töltött be, végezetül pedig mint az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka búcsúzott Szolnoktól, és az alakulattól.)

A főiskola után magasabb parancsnoki végzettségét hazai és külföldi iskolákon, tanfolyamokon szerezte meg. Bécsben katonai megfigyelő tanfolyamon vett részt, a németországi Oberammergauban pedig NATO-törzstiszti tanfolyamot végzett.

1595915489
A békeműveleteket tervező ismereteire az Amerikai Egyesült Államokbeli Montereyben tett szert, majd Washington DC-ben elvégezte az USA Nemzetvédelmi Egyetemét. Az ugyancsak Egyesült Államokbeli norfolki NATO-parancsnokságon teljesített szolgálata után 2010. augusztus 2-án nevezték ki a „Klapka" dandár parancsnokának.

Szolgálati ideje alatt két fontos misszióban is részt vett: 2000-2001 között az UNIKOM hadműveleti tisztje volt Kuvaitban, majd 2008-2009-ben az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport parancsnoki beosztását töltötte be.
Ez utóbbi beosztásnak átadása-átvétele valószínűleg bevonult az ISAF történelmébe is, lévén, hogy a beosztást testvérétől, Tamástól vette át. Amikor Pol-e Khomriban az ISAF parancsnokainak, valamint Baghlan tartomány vezetőinek jelenlétben felsorakozott katonák előtt átvette a kontingens zászlaját, teljes volt a megdöbbenés: az ikreket látva a meghívottak csak dörzsölték a szemüket, s nem tudták eldönteni, ki megy, s ki jön.
Sándor Zsolt dandártábornok nős, két gyermeke van. Angol nyelvből felsőfokú, spanyol nyelvből középfokú vizsgával rendelkezik.

(Sándor tábornokkal a Magyar Honvéd magazin a 2011. 2. számában beszélgetett, a lap 30–33 oldalin a dandár állapotáról, a nemrégen kinevezett parancsnok terveiről részletesen is olvashatnak.)

Fotó: Tóth László és PRT-archív