Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon ragaszkodik a drága üzemanyag-szállításhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 8. 11:19

Légi úton 400 dollárba (kis híján 90 ezer forintba) kerül eljuttatni egy gallon (3,785 liter) üzemanyagot az afganisztáni bázisokra, de a Pentagon mégis ragaszkodik a szállításnak ehhez a módjához, különösen a Pakisztánnal fennálló viszony megromlása miatt – írta december 6-ai, keddi számában a The Wall Street Journal.

A lap szerint 2005 óta – a közúti szállítás kockázatának kiküszöbölése érdekében – az ötvenszeresére növekedett az amerikai bázisokra szállítógépekről ledobott katonai szállítmányok mennyisége. Afganisztánban jelenleg csaknem 100 ezer amerikai katona állomásozik, akik közül sokakhoz ejtőernyőn érkezik a víz, az élelmiszer, a lőszer – és a literenként 23720 forintnál is drágább üzemanyag.

Az utak mentén elrejtett pokolgépek miatt amúgy is gyakran alkalmazott légi szállítás különösen azután került előtérbe, hogy Pakisztán lezárta a legfontosabb átkelőket az afganisztáni határon, miután november végén 24 katonáját veszítette el egy NATO-légicsapásban.

Az üzemanyag csillagászati ára az egyik oka annak, hogy az amerikai védelmi tárca igyekszik átalakítani a fegyveres erők energia-felhasználását, egyebek mellett a bio-üzemanyagokra való áttéréssel, valamint azzal, hogy a nehezen megközelíthető támaszpontokat napelemekkel és szélturbinákkal szerelik fel.