Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A PRT motorja

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. július 20. 8:26

A logisztika kiváló és összehangolt működése a katonaszakmában épp olyan kiemelt, mint maguknak a harcoló elemeknek a szerepe. A békeműveletek végrehajtásakor is kulcsfontosságú a megfelelő raktározási és ellátási kapacitás, vagy a javítási és szállítási képesség minősége.

Műveleti területen még ennél is fontosabb a műveletek, vagy éppen a mindennapi élet zökkenőmentes logisztikai támogatása, hiszen az éhes katona nem katona, mint ahogy a fáradt, vagy nem kellőképpen felszerelt beosztott sem képes végrehajtani a feladatát.

A Magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) logisztikusai a bőrükön érzik feladatuk súlyát minden egyes nap. Tábori körülmények között raktároznak több ezer liter üzemanyagot a harc- és gépjárművekhez, valamint kerozint a hozzánk érkező helikopterekhez. Az üzemanyagkút kezelői folyamatos, napi 24 órás készenléttel biztosítják a saját és a szövetséges erők haditechnikai eszközeinek üzemanyag utánpótlását. Mintegy 300 ember ellátásáról kell gondoskodniuk az élelmezéstől az elhelyezésig minden apró részlet figyelembevételével. Mivel Camp Pannonia feladatai között szerepel 100 fő ideiglenes fogadása is, így a már említett mindennapos táborlakók ellátása kiegészülhet a Baghlan tartományban folytatott műveletekkel összefüggésben hozzánk érkező ISAF szövetséges erők logisztikai támogatásával.

A tábor megerősítésének és védelmi képességeinek növelése a logisztikusoknak is ad munkát, amelybe beletartozik a természeti erők rombolása után a helyreállítás és kárfelszámolás is. Az MH PRT 8. váltásának mandátumában nem egyszer volt szükség ezekre a képességekre folyók áradása nyomán. Ugyancsak a logisztika gondoskodik a szállítási feladatok ellátásáról, a személy- és teherkonvojok összeállításáról és az FP századdal közösen azok biztonságos célba juttatásáról. A szállító raj által megtett út már csak ezer kilométerekben mérhető. Nem marad el mögöttük a gép- és harcjárművek üzemképességéért és technikai kiszolgálásáért felelős karbantartó és javító raj sem. Havonta 400-450 gépjármű átvizsgálását végzik el, és mintegy 60 kisebb-nagyobb javítással járulnak hozzá az MH PRT technikai harcértékének lehető legmagasabb szinten tartásához. A páncélozott Toyota és Mercedes terepjárók mellett a BTR-80 páncélozott harcjárművek üzemképességi mutatói is ennek a maroknyi tehetséges, szakmailag kiválóan felkészült technikusnak és szerelőnek köszönhetően érik el a lehető legmagasabb szintet.

1595904651
 

A fegyverzeti eszközök javítására eddig több mint 100 alkalommal került sor. Javítottak már leszakadt géppuskaállványt a szövetséges svéd járőrnek, emellett rendszeresen biztosítják a hozzánk érkező OMLT gépjárműveinek műszaki kiszolgálását, szükség szerinti javítását is. Műszaki mentésre eddig majd egy tucat alkalommal került sor, melyben a vontató részleg állománya minden alkalommal kivette a részét. A tábor raktáraiban patika rend uralkodik. A pontos, naprakész nyilvántartásnak, valamint a raktárosok lelkiismeretes munkájának köszönhetően az anyagok kiadása, a katonák ellátása a feladatok függvényében folyamatosan, éjszaka is biztosított. Míg a törzs állományába tartozó magyar és montenegrói logisztikai tisztek és tiszthelyettesek az MH PRT logisztikai részlegvezetőjének vezetésével tervezik és koordinálják az anyagi-technikai biztosítással összefüggő teendőket, addig a logisztikai szakasz végrehajtja az ebből fakadó feladatokat.

Az FP századhoz hasonlóan az afganisztáni körülmények jelentősen megnehezítik logisztikusaink életét is. A javítósátorban, a raktárkonténerekben 45-50 fok körüli a hőmérséklet. A rekkenő hőségben a gépek páncélzata és a konténerek acél szerkezete izzó katlanként veszi körül katonáinkat, akiknek emellett a mindenhova beférkőző porral is együtt kell élniük és dolgozniuk. A rendkívül jókedélyű csapatot az embert próbáló klimatikus viszonyok sem „törik be". Teszik a dolgukat, hogy az MH PRT alaprendeltetési feladatainak ellátásához szükséges feltételek biztosítottak legyenek. Munkájuk nélkül egyetlen művelet sem lenne végrehajtható. Sem segélyezési program, sem járőrfeladat, de még egy egyszerű szállítás se. Az élet itt igen csak igazolja a gyakran hallható tréfás megjegyzést, miszerint: „…logisztika nélkül a fegyverrendszer csak kiállítási tárgy…" Igen: ők a PRT motorja!

1595904651