Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rabszolgák felszabadítója

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. november 5. 15:47

Abraham Lincoln, az észak-amerikai Egyesült –Államok 16. elnöke volt az, aki aláírta a rabszolgák felszabadításáról szóló elnöki kiáltványt. 145 év telt el, hogy az afro-amerikaiak a rabszolgaságtól eljutottak a Fehér Házba, az elnöki székig.

Lincolnt az 1860-ban megalakuló Republikánus Párt november 6-i chicagói
nagygyűlésén jelölik elnöknek, aki ezt követően megnyeri a
választásokat. Õ volt az, aki republikánus politikusok közül elsőként
költözhetett be a Fehér Házba.

Elnökké választását követően a déli államok sorra léptek ki a szövetségből, mert köztudott volt, hogy Lincoln politikai pályafutása során mindig élesen ellenezte a rabszolgatartást. Lincoln ugyanis felismerte, hogy az amerikai gazdaság fejlődését hátráltatja a nagy tömegű, ingyenes élőmunka alkalmazása. A déli államok polgárai ezt a felfogást nem támogatták, mert sértette a gazdasági érdekeiket. A problémát gyökerében akarták megszüntetni és ezért 1986. februárjában merényletet kísérelnek meg az elnököt szállító vonat ellen. A terv lelepleződött, az elnöki beiktatás március 4-én rendben megtörtént. Az elnököt fenyegető veszély ezzel nem szűnt meg, ezért a hivatalban lévő elnökök közül Lincolnnak volt elsőként hivatásos katonai védelme és nem csak egy jelképes kíséret vigyázott a testi épségére.

Egy héttel később az észak-amerikai Egyesült-Államokról leszakadt déli államok megalakították a Konföderációt. 1861. április 12-én megrohanták Sumter-erődöt és ezzel kitört az 1865-ig tartó amerikai polgárháború. Lincolnt a polgárháború eseményei vezették el ahhoz a meggyőződéséhez, hogy a rabszolgaság eltörlése nélkül tartós békére nem számíthatnak a kontinensen. Ennek a meggyőződésének ad hangot az 1862. szeptember 1-én kelt nyilatkozatában. Ezt 1863. január 1-e követte, amikor aláírta az emancipációról szóló kiáltványát, amelyben szabadnak nyilvánította az északiak által elfoglalt déli területeken élő rabszolgákat.

1595881519
Észak-Amerikában 1864-ben polgárháborús állapotok között tartották a következő elnökválasztást, amit Lincoln újra megnyert és 1865. március 4-én megkezdte elnökségének második periódusát. Ez volt az első olyan beiktatási ünnepség, amelyen színes bőrűek is részt vettek. Egy hónappal később a déli csapatok utolsó alakulatai is letették a fegyvert, a polgárháború az északiak győzelmével ért véget. Lincoln a politikai, erkölcsi, katonai győzelmének nem sokáig örülhetett. Elképzeléseiben nagylelkű és megbocsátó akart lenni a legyőzött ellenfeleivel szemben, de azok bosszút álltak rajta.

1865. április 14-én este a washingtoni Ford színház páholyában, egy John Wilkes Booth nevű színész pisztollyal rálőtt az elnökre. Lincoln másnap reggel nyolc órakor belehalt a sérüléseibe. Merénylőjét tizenegy nappal később menekülés közben lőtték le.

Lincoln egyike volt a filozofikus gondolkodású politikusoknak. Õ világított rá arra, hogy egy nemzet nem lehet egyik részében rabszolgatartó és másik részében szabad. Lincoln mondta ki először, hogy ez a demokratikusnak mondott kormányzat nem tudta biztosítani valamennyi állampolgára számára az alapvető emberi jogokat és a szabadságot. Megértette az emberekkel, hogy a többség diktatúrája is lehet pusztító.

1595881520
Személyét legenda veszik körül, kultusza van Amerikában, pedig nem rendelkezett különös képességekkel. Politikai karrierjét fokozatosan építette fel. Fiatalemberként sok mindent megpróbált, ezért közvetlen tapasztalatokat szerzett az életről, a gazdasági kihívásokról. Volt révész, hajós, földművelő, vasúti munkás, sikertelen szatócs (kereskedő-boltos), postamester. Az 1832-es indián felkelés ellen önkéntes csapatot toborzott, amelynek élén kapitányi rangig vitte. 1837-ben ügyvédi oklevelet szerzett és praktizálni kezdett.

Hét évig volt képviselő az illinois-i parlamentben, majd 1847-ben egyetlen whing képviselőként bekerült a washingtoni törvényhozásba is. Rossz nyelvek szerint a különleges aktivitását az okozta, hogy egy kiállhatatlan természetű felesége volt és Lincoln azért vetette bele magát a munkába, hogy minél kevesebbet legyen otthon.

CímkékjogKAIA