Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezúttal önként vonultak be…

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. november 5. 14:38

Idén már negyedik éve, hogy Magyarországon leszerelt az utolsó sorkatona is, azóta november 3-a az önkéntes haderő napja. A szerződéses katonák 2008. novemberi bevonulása a MH Központi Kiképző Bázisra szinte napra pontosan egybeesett az évfordulóval. Talán meg sem fordult a leendő katonák fejében, hogy néhány évvel ezelőtt még a besorozott fiatalok készültek hasonló várakozással a katonai szolgálat megkezdésére.

Így november 4-én ismét csúcsra járatás volt a szentendrei kiképző bázison, 158 szerződéses állományú katona érkezett, hogy teljesítse három hónapos alapkiképzését. A szerződést vállalók száma most arra enged következtetni, hogy a katonai pálya népszerűbbé kezd válni a fiatalok körében, ugyanis az elmúlt bevonulásokhoz képest növekvő tendenciát mutat ez a létszám.

A „katonai karrier" népszerűségéhez persze a civil élet foglalkoztatási bizonytalanságai is hozzájárulnak – vélekedtek néhányan a fiatalok közül. A jelentkezők, köztük 18 hölgy, több-kevesebb izgalommal várták szerződéskötésüket, hiszen ez az aktus a választott alakulatukhoz való elkötelezettség kezdetét jelentette.

Ezután a még kissé bizonytalan bevonulók megtekinthették körletüket, amely a 14 hetes alapkiképzés idején (második) otthonuk lesz. A szerződéskötést orvosi vizsgálat követte drogszűréssel és a kötelező oltások elszenvedésével. Nem csoda, hogy az öt oltás után zsibbadt végtaggal jutottak el a beöltözés helyszínére.

Itt -a kiadott lista alapján- összekészíthették ruházati csomagjukat, ami tartalmazza mind a nyári, mind a téli öltözetet. Talán minden bevonuló számára történelmi pillanat, amikor először kerül a fejére az a bizonyos terepmintás sapka és a minden időjárási viszontagságnak ellenálló katonai bakancs, hiszen az egyenruha jelképezi azokat az elveket és hagyományokat, amiket minden katonának kötelessége követni és tisztelni.

A bevonulás persze csak a kezdeti lépése egy olyan folyamatnak, amely végeztével a honvédek már elsajátítanak minden olyan ismeretet, mely alkalmassá teszi őket munkájuk szakszerű elvégzésére. Az alapkiképzés után a választott alakulatukhoz kerülnek, ahol továbbra is a haza védelme lesz a feladatuk, amit ők már önként vállaltak és önként teljesítenek.