Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A repülőtérre emlékeztek az ezred katonái

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 27. 9:03

Ötvenkét évvel ezelőtt, 1958. december j-jén alakult meg az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred jogelődje. A katonák és a civilek erre, valamint a repülőtér bezárására emlékeztek meg november 26-án, Veszprémben. A HOMO előtti parkban lévő ezred emlékművet M. Nagy József szobrászművész álmodta meg és készítette el.

Az ünnepség a Légierő Himnuszával kezdődött, majd Grátzky László nyugállományú alezredes köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Simon Jójárt Sándor nyugállományú ezredest, aki 1985-93 között volt az ezred parancsnoka.

A megemlékező beszédet Gödri Dezső nyugállományú alezredes, a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Veszprémi Repülő Szervezetének elnöke tartotta.
Bevezetőjében az emlékoszlopról szólva kiemelte: „az emlékoszlop, amely egy a tűzben keletkezett bazalt orgona és rajta az emlékeztető felirat, valamint a kiterjesztett szárnyú Főnix madárral csőrében a Bakony Harcihelikopter Ezred címerével látható."

1595910639

Ez az oszlop állít emléket annak a több ezer katonának és civilnek, akik a működés negyvenhat évében a szentkirályszabadjai repülőtéren teljesítettek szolgálatot és dolgoztak valamilyen beosztásban.
A továbbiakban elmondta: a repülőtérnek számos barátja van az országban, de a nagyvilágban is. Ők büszkén hirdetik: a szentkirályszabadjai betonról több mint 500 ezer felszállást hajtottak végre és a gépeikkel közel 250 ezer órát töltöttek a levegőben.

Gödri Dezső hangsúlyozta: „kipróbált hűséges embereivel végezte a dolgát. Kutatott és mentett, földről és vízből, épített távvezetéket, szerelt gyárkéményt, részt vett a kiképzési és hadműveleti repülésekben, égi tüzéreivel lőtt rakétáival, géppuskájával, ha kellett bombázott és játszott ezzel mindig főszerepet a gyakorlatokon. Őrjáratozott és védte az ország határait, mert néha azért akadtak fenyegetőző rosszakaratú ellenségei a földön és a levegőben."

1595910639
Hozzátette azt is, hogy a repülőtér aktív negyvenhat éve alatt repülő-, és ejtőernyős katasztrófákban húszan vesztették az életüket. Jó katonákat, apákat, szülőket veszítettek el, akiket nem lehetett pótolni sem a reptéren, sem a szülői házakban.
2004. július 8-án, az utolsó kiképzési repülésen ott voltak a katonák családtagjai is és a katonák méltóságteljesen viselték a bezárással kapcsolatos lelki terheket.

A nyugállományú alezredes beszédében kiemelte: „ha itt ezen a téren jártok, gondoljatok a Főnix madárra, amely az újjászületést jelenti. Szívünkbe zárva örökre megőrizzük a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred emlékét."
Kérte azt is, hogy a Szolnokon települő 86. Szolnok Helikopter Ezred pilótái vigyétek tovább az elődök katonai kötelezettség iránti tenni akarását és szeretetét.

Az ünnepség befejező részében a katonai és civil szervezetek vezetői az emlékművön koszorúkat helyeztek el.

Fotó: A szerző felvételei