Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos konferencia a logisztikai rendszerről

Szöveg: Gácser Zoltán alezredes |  2010. november 27. 8:58

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (HM FLÜ) „A Magyar Honvédség logisztikai rendszerének aktuális kérdései” címmel tudományos konferenciát rendezett november 25-én, Budapesten.

A konferencia házigazdájaként dr. Keszthelyi Gyula a HM FLÜ vezérigazgatója bemutatta az elnökség tagjait, elmondta, hogy az ügynökség évről évre helyet ad az átfogó logisztikai konferenciának, ahol lehetőség nyílik logisztikai rendszerünk áttekintésére. Ezt követően felkérte Márki Gábort, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárát a konferencia megnyitására és előadásának megtartására.

Márki Gábor államtitkár hangsúlyozta, hogy a logisztikai tudomány művelése a győzelem kivívásának szükséges eleme. A Magyar Honvédségben zajló szervezeti változások érintették és érintik a logisztikai rendszert is. A logisztikai rendszer átalakításának fontos lépése a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal felállítása.

A névválasztás során fontos szempont volt, hogy az új szervezet neve tükrözze a hagyományokat. A tárca és a honvédség vezetésének célja, hogy a költséghatékonyság mellett újra tisztességes fegyvert és felszereléseket adjon a katonáknak.

Bene Krisztián a HM kontrolling és szabályozási főosztályvezetője előadásában kitért a kontrolling helyére, szerepére, kiemelve, hogy ez egy nagyon fontos döntéstámogató rendszer, amely segíti a vezetőt, hogy a lehető legoptimálisabb döntéseket hozhassa meg. Elmondta azt is, hogy a kontrolling, mint rendszer nem működött eddig a Honvédelmi Minisztériumban.

Dr. Bencsik István ismertette a logisztikai támogatás szabályzórendszerének korszerűsítését célzó lehetőségeket. Kitért a haderő képesség-fejlesztést és a fenntartást támogató logisztikai rendszer szabályzóira és ezek átalakításának feladataira.

Dr. Keszthelyi Gyula előadásában hangsúlyozta, hogy a katonai logisztika rendszerének a civil logisztikára kell épülnie. Ismertette a katonai logisztika kialakulását, a logisztika történelmi fejlődése és a korszerű logisztika fogalmainak változását. Kitért a klasszikus logisztika és az ellátási lánc menedzsment közötti átmenetre, és tájékoztatást adott a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal tervezett struktúrájáról és a végrehajtásra váró legfontosabb feladatokról.

Frigyer László mérnök vezérőrnagy a HM Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnöke előadásában ismertette az újonnan megalakult csoportfőnökség rendeltetését és helyét a logisztikai irányítás rendszerében, illetve szerepét és feladatrendszerét. Bemutatta a csoportfőnökség szervezeti felépítését, és kitért aktuális és jövőbeni feladataira.

Baráth István ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke bemutatta a katonai logisztikai rendszer eddigi átalakításának fontosabb lépcsőfokait. Ismertette a logisztika elhelyezkedését az MH ÖHP szervezeti struktúrájában és a funkcionális és szakmai logisztikai irányítás elemeit.

Jakab Ferenc ezredes, a HM HVK Logisztikai Csoportfőnökség tervezési osztályvezetője ismertette a C–17-esekre alapozott stratégiai légiszállítási képesség aktuális kérdéseit. Bemutatta a program előzményeit és jelenlegi helyzetét, illetve a várható feladatokat.

Dr. Pohl Árpád alezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar Katonai Logisztikai Intézet igazgatója egy helyzetképet és egy jövőképet mutatott be a logisztikai képzésről a katonai felsőoktatásban. Tájékoztatót adott a Katonai Logisztikai Intézet kapcsolatrendszeréről, feladatairól, képzési programjairól és aktuális tevékenységeiről.

Dr. Medveczky Mihály és Győrfi Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében – közös előadás keretében – tájékoztatót adtak a béke és minősített időszaki hadiipari kapacitások aktuális helyzetéről.
Kovács Géza Péter a Magyar Védelmi-ipari Szövetség elnöke bemutatta a szövetséget és az általuk képviselt védelmi ipari (hadiipari) kapacitásokat. Ismertette a hazai védelmi ipari cégeket és ezek profiljait, főbb termékköreit.

Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke ismertette a civil logisztika kapcsolati rendszerét és az együttműködés lehetőségeit a katonai műveletek biztosításában. Kitért a Magyar Logisztikai Stratégia átfogó céljainak és a katonai és a civil együttműködéséből várható előnyök bemutatására.

A konferencia zárásaként Kádár Róbert, a HM FLÜ vezérigazgató helyettese megköszönte a konferencia előadóinak a tartalmas és informatív előadásokat, a hallgatóságnak pedig a részvételt.

 

Fotó: Tóth László