Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A robotika jövője a harctéren

A katonai robotkutyák csupán csak a kezdet

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. március 14. 10:48

A kifejezetten harci célra fejlesztett Q-UGV hasonlít a Boston Dynamics SPOT nevű robotkutyájára, amelyről korábban írtunk, készítői azonban eltérő feladatokra szánják. Napjainkban egyre inkább megszokottá válhat a különféle robotok látványa és a jelek arra utalnak, hogy ez még csak a kezdet. A Q-UGV fejlesztője úgy véli, a robotika jövője olyan, mint amelyet a Star Wars filmekben láthatunk.

amerikai_legiero_robotkutya_1

A Q-UGV-t, azaz a Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle-t a Ghost Robotics harci célokra fejleszti. „Igyekszünk nem robotkutyának nevezni őket” - mondta Jiren Parikh, a vállalat elnöke és vezérigazgatója a Digital Trends-nek adott nyilatkozatában. „Q-UGV-ként hívjuk őket, tehát négylábú, pilóta nélküli szárazföldi járműveknek” – hangsúlyozta.

A Q-UGV-t kifejezetten nehéz terepre fejlesztették, legyen szó fagyos hegyekről vagy összeomlott épületekről. Ebben hasonlít a szintén ellenálló Spotra. Azonban míg utóbbit leginkább mentési munkákra, illetve veszélyes környezetben történő munkavégzésre tervezték, addig a Q-UGV-t katonai célokra szánják. A gyakorlatban olyan feladatokra használhatják ezeket az eszközöket, mint annak ellenőrzése, hogy az adott terep biztonságos-e. Például úgy, hogy leszálláskor ilyen robotok rohannak ki egy katonai gépből és mérik fel a környezetet. A robot teljesen vízálló, emellett ellenálló, robusztus, és többféle mozgásra képes, melyek miatt az sem probléma, ha megpróbálják feldönteni vagy esetleg fel is borítják.

A vállalat Vision 60 nevű robotjai pedig már járőrözni is képesek voltak egy floridai támaszponton, egy hadgyakorlat részeként. Többféle módon felhasználhatók, akár bombahatástalanító eszközt is szerelhetnek rájuk.

A Ghost Robotics számtalan különböző robottal kísérletezett már, azonban a leghasználhatóbbnak a kutyákról mintázott, négylábú robotok bizonyultak. Azóta több cég is gyártott hasonló eszközöket, legyen szó a svájci ANYbotics ANYmal nevű robotjáról vagy a kínai Unitree A1 elnevezésű fejlesztéséről.

vision-60

Az amerikai vállalat szerint a Vision 60 előnye egyszerűbb felépítésében rejlik, amely miatt tartósabb, agilisebb, valamint alacsonyabbak a beszerzési és a fenntartási költségei. A gyártó állítja, hogy bármilyen terepen megállja a helyét és a moduláris dizájn-nak köszönhetően a legkülönfélébb feladatokra felhasználható, sőt, akár egy küldetés során is könnyen átalakítható. Amellett, hogy önálló járőrözésre is képes, feladatai között szerepelhet többek között egy adott terület ellenőrzése, feltérképezése, illetve megfigyelési műveletek, valamint kommunikációs feladatok ellátása.

A Vision 60 robotok az Advanced Battle Management System projekt részei, amely valós idejű információgyűjtést- és megosztást tesz lehetővé a harctéren mesterséges intelligencia, 5G-hálózatok és felhőrendszerek segítségével. Will Roper, a légierő helyettes titkárának elmondása szerint a jövő csatatereit az információk jelentős mennyisége fogja jellemezni, a jelenlegi, egyszerre több színtéren zajló hadgyakorlaton pedig éppen ezt a fajta információs telítettséget igyekezték szimulálni.

A Ghost Robotics elnökének szavaiból ítélve, ez még csak a kezdet. „Lesznek újgenerációs protézisek, emberjavító rendszerek, Vasember-ruhák, sőt ultramozgékony, érintésre érzékeny robotkarok is” – beszélt a jövőbeli tervekről. Szerinte a robotok készítésének valódi módja, hogy mindenféle formában és méretben megépíthessék őket, akár a Star Wars filmekben. Ha a vállalat képes ezek megvalósítására, akkor mind a háború, mind más iparágak jövője jelentősen megváltozhat.

amerikai_legiero_robotkutya_2

Forrás: raketa.hu és digitaltrends.com

Kapcsolódó cikkek
SPOT (1)

SPOT, a robotkutya

2021. március 6. 18:55