Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sárgarigók nyomában

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Schöff Gergely |  2024. szeptember 30. 7:30

Az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred szervezésében immár ötödik alkalommal rendezték meg a Sárgarigók vonulása járőrversenyt. A kizárólag tartalékos katonáknak szóló, a Magyar Honvédség hét területvédelmi ezredének mind a huszonegy területvédelmi zászlóalját megmozgató verseny a nemzetközi kapcsolatokat is erősíti, ugyanis az Amerikai Egyesült Államokból és Lengyelországból is érkeztek versenyezni vágyó tartalékosok. A háromnapos esemény versenynapján, szeptember 28-án a békéscsabai repülőtéren és a pósteleki erdőben hajtottak végre járőrfeladatokat.

A Sárgarigók vonulása járőrverseny 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy az akkoriban frissen bevonult tartalékos állomány képzési szintjét felmérjék. Az úgynevezett erőltetett menet részben sebesültellátás, lövészet, fegyver szét- és összeszerelés, gránátdobás, épületharcászat és túlélés feladatokat kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek akkor és most is.

A különböző elemek nem ismeretlenek az állomány előtt, hisz már az alapkiképzésük alatt találkoztak ezekkel a megmérettetésekkel. „Igyekeztünk magát a rendezvényt kiszélesíteni, nemzetközivé tenni, hogy épüljenek a nemzetközi kapcsolataink: az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred az Egyesült Államok katonáit, míg a lengyel területvédelmi erőkét az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred hívta meg a versenyre” – tért ki a járőrverseny nemzetközi vonatkozására Lipták József alezredes, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred zászlóaljparancsnoka.

20240928_Sargarigo_jarorverseny_Bekescsaba_SG_014

Az erőltetett menet jó fizikumot, valamint elszántságot és kitartást kívánt a katonáktól. A négyfős csapatokat különböző szempontok szerint válogatták össze, figyelve arra, hogy az egyes versenyszámokban kiemelkedő eredményt nyújtó katonák az összetett versenyben felfelé húzzák csapatukat.

Fekete Gina szakaszvezető, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj katonája a csapatának egyetlen női versenyzője. Kérdésünkre elárulta, ez egyáltalán nem érinti őt hátrányosan, hiszen sok kiképzésen és gyakorlaton vannak túl, így a csapattársak nagyon jól ismerik egymás képességeit és erősségeit.

„Az erőltetett menettel most végeztünk, ez nehéz volt, hiszen közel nyolc kilométert tettünk meg. Az összeszokott csapat miatt könnyen vettük az akadályokat, hiszen a jó csapatszellem mellett a kiugró egyéni teljesítmények is segítettek minket. Legjobban az épületharcászatot vártuk, mivel azt gyakoroltuk a legtöbbet” – értékelte a versenyben teljesített feladataikat a szakaszvezető.

20240928_Sargarigo_jarorverseny_Bekescsaba_SG_046

A legnehezebb feladat talán a pósteleki erdőben várt a versenyzőkre. Itt a tereptanismereti képességeiket tették próbára: előbb egy elméleti tesztben kellett a térképészeti képességeiket bizonyítani, majd közel száz hektáron nyolc koordinátát kellett megkeresniük. Ez elsőre nem tűnik nehéz feladatnak, de segítségül mindössze tájolót és térképet használhattak, a modern segédeszközök nem voltak megengedettek.

A háromnapos esemény szeptember 29-én, Békéscsaba főterén tartott, az eredményhirdetést és díjátadót magába foglaló záróünnepséggel ért véget.