Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sebességváltógyártással ismerkedtek a honvéd tisztjelöltjek

Szöveg: Hegedűs Ernő alezredes | Fotó: Allison Transmission Hungary Kft. |  2021. november 26. 18:49

Gépjárművezetési gyakorlaton és gyárlátogatáson vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar negyedéves logisztikus, haditechnikai specializációs honvéd tisztjelöltjei az Allison Transmission Hungary Kft. automata sebességváltógyár telephelyén.

Allison 1

A szentgotthárdi cég a közepes- és nagy teherbírású, haszongépjárművekben és amerikai katonai járművekben, valamint hibrid-meghajtású buszokban alkalmazott automata sebességváltók egyik legnagyobb gyártója. A gyár 12 783 négyzetméteren terül el és mintegy száz munkavállaló számára biztosít munkalehetőséget. Az Allison gyártóegysége jelenleg Széria 3000, 4000, és Torqmatic® automata sebességváltókat gyárt, köztük katonai felhasználású automata sebességváltókat is. Az ezredfordulótól napjainkig mintegy 300 000 automata sebességváltó hagyta el a szentgotthárdi gyárat.

A honvéd tisztjelöltek a vezérigazgató szakmai vezetésével ismerhették meg a sebességváltógyártás folyamatait az összeszereléstől a tesztelésig, majd a minőségbiztosítás alapjait sajátították el az ipari szkenneléstől a gyártmány-adatok eltárolásán keresztül a mintavételes ellenőrzésig. A hallgatók a látogatás során olyan, filmvetítéssel egybekötött előadáson vettek részt, melyen az 1915-ben alapított cég történetével párhuzamosan az automata sebességváltók fejlődését is megismerhették. Az oktatási elemeket is tartalmazó előadás és filmvetítés a hidrodinamikus automata váltók szerkezeti kialakítását, hajtásláncba és a jármű elektromos ill. adathálózatába való integrálását is bemutatta.

Az elméleti előadásokat követően vezetési gyakorlatra került sor a gyár próbapályáján, melynek során a honvéd tisztjelöltek több haszongépjármű-típust is kipróbálhattak. A tesztvezetés a belső pályákon, illetve terepen és aszfalton, hivatásos sofőrök segítségével zajlott.

Allison 2