Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

B9 védelmi miniszteri találkozó Bukarestben

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: A román védelmi minisztérium felvételei |  2021. november 26. 19:08

A legutóbbi - több mint másfél évvel ezelőtt 2019. április 4-5-én - varsói találkozójukat követően, november 25-26-án Bukarestben került sor a Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Lengyelországot, Észtországot, Romániát és Szlovákiát magába foglaló úgynevezett B9 formátumú védelmi miniszteri ülésére. A megbeszélésen hazánkat Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára képviselte.

Miniszteri_kapott (31)

A megbeszélés apropóját a keleti szárnyra nehezedő nyomás - többek között - a Lengyelország és Belarusz határán kialakult migrációs válság és a júniusi Brüsszeli NATO csúcs vállalásai végrehajtásának helyzete adta. Ezen felül, az Európai Unió a közös biztonság-és védelempolitikájának 5-10 éves stratégiai céljait meghatározó Stratégiai Iránytű dokumentumot jövő év márciusában, míg a NATO a 2022 júniusára tervezett madridi csúcson tervezi elfogadni az új 2010-es dokumentumot felváltó úgynevezett Stratégiai Koncepció dokumentumot. A párhuzamosan futó reflexiós folyamatok és a két szervezet közötti kapcsolatok erősítésének lehetőségei miatt, a NATO-EU együttműködés is a napirend részét képezte. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy folytatni kell a NATO katonai adaptációját, valamint az elrettentési és védelmi képességeink erősítésétét. A résztvevők hangsúlyozták a transzatlanti kapcsolat erősítésének fontosságát. A felszólalók egységesen kifejezték szolidaritásukat Lengyelország, Litvánia és Lettország irányába a Belarusz felől érkező illegális migrációs nyomás okán. Szabó államtitkár hozzátette, hogy „támogatjuk szövetségeseink határaik védelmében tett erőfeszítéseit”.

Az első munkaülésen videóüzenet formájában osztotta meg gondolatait Kathleen Hicks, az Amerikai Egyesült Államok védelmi miniszter helyettese, aki - többek között - kiemelte, hogy Magyarország az élen jár a NATO műveletekhez való hozzájárulásban, ennek ékes példája és eredménye a koszovói KFOR művelet parancsoki beosztásának idén októberben egy évre szóló átvétele is.

Miniszteri_kapott (15)

Szabó István felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az elrettentési és védelmi képességek fejlesztése, a déli irányból érkező fenyegetések kezelése és a NATO innovációt elősegítő DIANA kezdeményezés iránt. Az új Stratégiai Koncepció kapcsán a honvédelmi államtitkár hozzátette: „hazánk érdekelt a NATO három alapfeladata közötti egyensúly megtartásában és a transzatlanti egység hangsúlyos megjelenítésében.”

A miniszterek a második munkaülés keretében egyetértettek a NATO és EU közötti együttműködés erősítésének szükségességében, kiemelve az európai képességek fejlesztését, aláhúzva, hogy egy erős Európa, erős NATO-t is jelent. Ezen felül konszenzus mutatkozott abban, hogy növelni kell a kooperációt a forradalmi technológiák és a reziliencia területén is, ami nemzeti kompetencia kell, hogy maradjon, de annak fejlesztésében ki kell aknázni a szervezetek által nyújtott lehetőségeket. Hangsúlyozták továbbá a kettőscélú infrastrukturális fejlesztéseket is célzó katonai mobilitás, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti védelmi dialógus, együttműködés fontosságát.

Miniszteri_kapott (48)

Hozzászólásában Szabó államtitkár - a fentieken túlmenően - kiemelte a Nyugat-Balkán stabilitását, amelyhez mind a két szervezet komoly erőfeszítésekkel járul hozzá, valamint hangsúlyozta a két szervezet reflexiós folyamata közötti szinergia fontosságát.

A B9 védelmi miniszteri margóján Szabó István kétoldalú találkozó keretében egyeztetett Simona Cojocaruval, a román védelmi minisztérium államtitkárával. A tárgyaláson a felek áttekintették az aktuális védelempolitikai és együttműködési kérdéseket, különös figyelmet fordítva a Nyugat-Balkán biztonságára, a közös gyakorlatokra és a kapcsolatok erősítésének lehetőségeire. Az államtitkár hangsúlyozta: „Magyarország gratulál az új román kormány megalakításához és továbbra is kész a konstruktív együttműködésre.”