Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A spanyol kormány feloldotta a légiirányításra vonatkozó szükségállapotot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 16. 14:25

A spanyol kormány szombaton visszavonta azt a rendkívüli intézkedést, amely az ország légiirányítását katonai ellenőrzés alá helyezte. A rendelkezést eredetileg december 4-én vezették be, azt követően, hogy a légiirányítók túlnyomó többsége spontán sztrájkba kezdett, aminek következtében teljesen megbénult a spanyol légi közlekedés, és 600 ezer utas nem tudott repülőre szállni.

A kormány ekkor példátlan lépésre szánta el magát: szükségállapotot hirdetett, s ennek alapján „mozgósította" és katonai irányítás alá helyezte a légiirányítókat. A kihirdetett szükségállapot miatt az irányítók kénytelenek voltak felvenni a munkát, különben a katonai büntetőtörvénykönyv alapján emelhetnének vádat ellenük. December közepén pedig a parlament úgy döntött, hogy a különösen forgalmas ünnepek idejére is, egészen január 15-ig fenntartják a hadsereg felügyeletét a légikikötők forgalmának irányítása felett.

A légiirányítók azért döntöttek a munkabeszüntetés mellett, mert így kívántak tiltakozni munkaidejük heti 32 órára történő növelése és a túlórarendszer átalakítása ellen. A gazdasági válsággal küzdő kormány azt tervezi, hogy részlegesen privatizálja az ország hat repülőterét működtető társaságot (Aena), s ennek keretében meg akarja nyirbálni a légiirányítók kiváltságait.