Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sport, amely harcszíntérhez hasonló felkészültséget igényel

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 10. 12:30

Közel húsz akadály, három kilométeres távon – ezt nyújtotta az OCR (Obstacle Course Racing) Európa Bajnokság keretében a kadétok és katonák számára megrendezett betétfutam, a Tatai Olimpiai Központban, június 9-én.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett OCR Európa Bajnokságon harminc ország mintegy ezerhatszáz versenyzője indul június 8. és 11. között. A Honvéd Sportegyesület Országos Szövetsége és a Magyarországi OCR Sport Szövetsége által szervezett betétfutamon nyolcvannyolc kadét és a Magyar Honvédség több mint ötven katonája képviseltette magát.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „a magyar kormánynak, nekünk magyaroknak, az a célunk, hogy sportoló nemzetet építsünk.” Mint fogalmazott, életünk során számos olyan kihívással találkozunk, amelyeken a sport segít úrrá lenni, illetve sikeresen túljutni. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség döntése alapján a 2024-ben, Párizsban megrendezett olimpia után a lovaglást fel fogja váltani az akadályverseny.

TUN_0367

„Az OCR akadályelemek leküzdése a harcszíntérhez hasonló fizikai és szellemi felkészültséget kíván meg” – fogalmazott Kristofóri Balázs főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztályának főtisztje. Hozzátette, hogy a részvétel a katonák számára kiváló lehetőség edzettségi szintjük fejlesztésére, a kadétokban pedig erősíti a honvédelmi szellemet, illetve szolgálja a honvédség és a társadalom kapcsolatát is.