Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ezredik területvédelmi tartalékos Bács-Kiskun vármegyében

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. június 10. 12:22

Aláírta szerződését az ezredik önkéntes területvédelmi tartalékos katona június 9-én, Kecskeméten, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatalban. A kadétképzésben tanuló Péli Olivér már általános iskolás kora óta tudja, hogy katona szeretne lenni.

Az ünnepi eseményen – melyen mások mellett részt vett Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka is – Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének együttműködési helyettese kiemelte: „tavaly szeptember óta, tartalékos katonák szerződéses katonákkal együtt teszik meg az első lépéseiket katonaként, az Egységes Alapkiképzési Program alapján.” Hozzátette: hisznek benne, hogy már ekkor elkezdődik az összekovácsolódási folyamat, amelynek eredményeképpen ma már missziókban is együtt szolgál hivatásos, szerződéses és tartalékos katona.

„A Magyar Honvédség történelmének egyik legnagyobb, legátfogóbb megújulásán megy keresztül annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságát a mai kor kihívásaihoz alkalmazkodva tudja garantálni. A területvédelem pedig a biztonság alappillérévé vált az elmúlt egy évben” – hangsúlyozta. A vezérőrnagy ünnepi gondolataiban kifejtette: az önkéntes tartalékos katonák a Magyar Honvédség „nagykövetei” a társadalom irányába, a helyi közösségben hiteles információforrásként szolgálnak a katonai élettel, értékekkel kapcsolatosan.

1000_teruletvedelmi_tartalekos_szerzodeskotes_Bacs-Kiskun_20230609_08 copy

Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: Bács-Kiskun vármegyében „a kollégák és az együttműködő partnereink elszántan nagy odaadással végzik feladatukat” – utalva arra, hogy ebben a vármegyében köszönthetik elsőként az ezredik megyei önkéntes területvédelmi tartalékost. Beszédében megköszönte mindazok segítségét, akik bármilyen formában támogatják a vármegyében a honvédelem ügyét.

„A sikeres toborzás alapja, hogy mindenki egyet akarjon és tegyen érte. De nem egyedül kell érte tenni, hanem egymásra támaszkodva, egymás munkáját segítve, legyen szó pedagógusokról, a média képviselőiről, katonákról vagy kormánytisztviselőkről.”

1000_teruletvedelmi_tartalekos_szerzodeskotes_Bacs-Kiskun_20230609_05 copy

Bács-Kiskun vármegye és a toborzásért felelős alakulat között is példaértékű az együttműködés. Ezt megköszönve, a rendezvényen Durgó Tamás alezredes, az MH KIKNYP parancsnoka emlékplakettet adott át Kovács Ernőnek, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánjának.

A vármegye ezredik területvédelmi tartalékosa, Péli Olivér, jelenleg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum 11. évfolyamos hallgatója, kadét szakirányon. Részt vett különböző honvéd versenyeken és rendezvényeken, a kadétok részére meghirdetett „Elite Challenge” versenyt is teljesítette. Idén betöltötte a 18. életévét, így nem is volt kérdés, hogy csatlakozik vármegyéje önkéntes területvédelmi tartalékos állományához. Kameránk előtt elmondta: már gyermekkorától érdeklődik a Magyar Honvédség, a katonai pálya iránt. Mint fogalmazott: a Magyar Honvédség számtalan élményt, programot és támogatást kínál.

Az első területvédelmi tartalékos katona 2017-ben kezdte meg szolgálatát. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák elsődleges feladata, hogy szükség esetén területvédelmi feladatokat lássanak el lakókörnyezetükben. Bács-Kiskun vármegye az első, ahol már ezer területvédelmi tartalékost toboroztak be. Az önkéntes tartalékos katonák összlétszáma országos szinten meghaladja a 11 500-at.