Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A srebrenicai népirtás 13. évfordulójáról emlékeznek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 11. 11:13

A srebrenicai népirtás 13. évfordulójáról emlékeznek meg pénteken a boszniai muzulmánok. A szertartáson eltemetik 307 azonosított áldozatnak a földi maradványait annál az emlékműnél, amelyet a szörnyűséget megélt kelet-boszniai város mellett emeltek.

Félő, hogy a megemlékezésre muzulmánellenes erőszakcselekmények vetnek majd árnyékot, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék a múlt héten másodfokon felmentette Naser Oricot, a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség volt parancsnokát az alól a vád alól, hogy az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását.

A felmentést elítélte Belgrád, Moszkva és a boszniai szerb kormány. Boszniai szerb politikusok – köztük Igor Radojicic, a Banja Luka-i parlament elnöke – hívták fel a figyelmet arra, hogy a megemlékezés alkalmával történhetnek incidensek. Mintegy 1500 rendőr vigyáz a közbiztonságra pénteken a Srebrenicába vezető utak mentén és az emlékmű környékén. A körzetet többségében szerbek lakják. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták az ENSZ-védelem alatt álló srebrenicai muzulmán enklávét, és néhány nap leforgása alatt kivégeztek ott mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút. Az ENSZ-védelmet holland katonák látták el, akiket azóta sok bírálat ért, mondván nem akadályozták meg a népirtást. Egy holland bíróság éppen csütörtökön mondta ki, hogy nincs joghatósága ítélkezni abban a perben, amelyet az áldozatok hozzátartozói tavaly indítottak az ENSZ és a holland állam ellen.