Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rossz helyre tévedt: lelőtték egy turistát

Szöveg: FH |  2008. július 11. 10:54

Észak-koreai katonák agyonlőttek pénteken egy dél-koreai nőt, aki turistaként látogatott az ország keleti partján fekvő Kumgang-hegyhez – közölte a dél-koreai egyesítési minisztérium egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője az AFP-vel.

Az 53 éves asszony egy golfpálya közelében sétált helyi idő szerint reggel fél ötkor, amikor egy katonai övezetbe tévedt, ahol azonnal több lövést kapott a mellkasába és a lábába. Az asszony a helyszínen meghalt, holttestét a dél-koreai Sokcho városának kórházába szállították.

Az észak-koreai Kumgang-hegyhez (amelynek jelentése Gyémánt-hegy) 1998 óta szervez túrákat a dél-koreaiak számára a déli Hyundai-csoport. A Kumgang-hegy nemcsak a félsziget első számú természeti szépségeként ismert, az oda szervezett utazások ugyanis a két ország együttműködését és egymáshoz való közeledését szolgálják. Az incidens után Szöul azonnal felfüggesztette a helyszínre szervezett dél-koreai túrákat.

Az eset egyébként éppen akkor történt, amikor Dél-Korea új, konzervatív elnöke a hónapok óta tartó viszálykodás után “olajágat nyújtott" Phenjannak. Li Mjung Bak a szöuli parlamentben tartott pénteki beszédében egyebek mellett segítséget ajánlott Észak-Koreának az élelmiszerhiány kezeléséhez.