Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szavak erejével

Szöveg: MH KIMK | Fotó: a központ felvételei |  2022. október 19. 18:04

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ katonái is részt vettek a Csehországban október 5-14-e között megrendezett Powerful Word 2022 (Erős Szó) elnevezésű gyakorlaton. A katonák a NATO V. cikkelye alapján folyó kollektív védelmi műveletek részeként úgynevezett nem kinetikus feladatokat hajtottak végre.

Powerful Word 2022  (1)

A gyakorlat idén először nemzetközi keretek között, Csehország, Németország, Szlovákia és Magyarország több, mint 180 katonája részvételével zajlott. A civil szereplőkkel való kapcsolattartás, saját csapatok támogatása, illetve a célcsoportok meggyőzése mellett jelentős hangsúlyt kapott a digitális és közösségi média felületeken folytatott műveletek végrehajtása. A felsorolt tevékenységek mellett sor került éleslövészetre is, amin katonáink kipróbálhatták a többi résztvevő nemzetnél rendszeresített kézi lőfegyvereket.

A gyakorlaton lehetőség nyílt PSYOPS elemzői feladatok ellátására. A kiküldöttek aktívan vettek részt a lélektani műveletek tervezésében, végrehajtásában és ellenőrzésében, folyamatosan figyelemmel kísérve a gyakorlaton és az online térben történő valós idejű feladatokat. A tevékenység megmutatta, hogy milyen gyors reagálást, rugalmasságot igényel a modern katonai műveletek intenzitása, és ezt hogyan lehet támogatni a teljes információs műveleti képességek felvonultatásával. A CIMIC-PSYOPS és kiberképességek egyidejű és koordinált felhasználásával az állomány hozzájárult a fiktív parancsnoki szándék megvalósulásához.

Powerful Word 2022  (2)

Katonáink egy nemzetközi harci kamera csoport tagjaként a PSYOPS és CIMIC csoportok feladatainak végrehajtását rögzítették a helyszínen, kettős céllal. Egyrészt az anyagok felhasználása segíti a parancsnoki döntéshozatalt, másrészt különböző PSYOPS és CIMIC termékek is a felvételek alapján készülnek. Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központnál már január óta rendszerben van a harci kamera képesség, de ez volt az első olyan nemzetközi gyakorlat, amelyen alkalmazták. A Powerful Word 2022 jó alkalmat nyújtott a kidolgozott szakmai eljárások begyakorlására, tapasztalatcserére, és a partner nemzetek által alkalmazott eljárások elsajátítására.

A megszerzett tapasztalatok és kapcsolatok segítik a meglévő képességek szinten tartását, valamint fejlesztését. A gyakorlat továbbá rámutatott a nem kinetikus területen való együttműködés fontosságára és szerepére a jövőbeni lehetséges katonai műveletekben.