Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A századik T-6B kiképző repülőgépét vehette át az amerikai haditengerészet

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. október 19. 14:04

A Hawker Beechcraft Defense cég (HBDC) október 10-én adta át a századik Beechcraft T-6B kiképző gépet az Egyesült Államok haditengerészete számára. A repülőgép a Whiting Field haditengerészeti támaszponton (Milton, Florida állam) fog állomásozni. A T-6B-k sikeresen repülnek, mint haditengerészeti kiképző repülőgépek 2009 augusztusa óta.

„A HBDC régóta támogatja a hadsereget békeidőben és konfliktusok során is, így büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk a századik T-6B átadása alkalmából rendezett ünnepségnek. Ez a repülőgép jelképezi az elkötelezettségünket az amerikai fegyveres erők és az általa végrehajtott feladatok iránt" – nyilatkozott Jim Maslowski, a HBDC elnöke.

A T-6B egy továbbfejlesztett verziója a T-6A-nak: a pilótafülkében Head-Up Display (HUD), többfunkciós monitorok és Hands-On Throttle and Stick (HOTAS) rendszer található. A T-6B lehetővé teszi a magas szintű rendszer és információ kezelési képességek oktatását, digitális műszerek segítségével, amik a kiképzésnek megfelelően variálhatók.

A Beechcraft T-6-os kínálja a jelenleg elérhető legeredményesebb és a legköltséghatékonyabb kiképzési rendszert a katonai szervezetek számára. A T-6 egy elsődleges kiképző repülőgép, mellyel könnyedén lehet alapvető műszerrepülési eljárásokat és kezdeti műrepülő manővereket oktatni. Képes továbbá számos legmagasabb szintű harci kiképzési feladat végrehajtására is, melyet korábban csak sokkal drágább sugárhajtású repülőgépekkel lehetett megvalósítani.

A T-6-osok átadása 2000-ben kezdődött, miután a repülőgépet kiválasztották arra, hogy része legyen az összevont elsődleges repülőkiképző rendszernek az amerikai légierő és az amerikai haditengerészet számára. Azóta világszerte több katonai program, a kanadai NATO repülőkiképző program, a görög légierő, az izraeli légierő, az iraki légierő, és a marokkói légierő is a T-6-ost és különböző változatait választotta, mint elsődleges kiképző repülőgépet. Hozzávetőlegesen 20 ország pilótáit és navigátorait képezik T-6-osokkal jelenleg.