Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ezt a missziót nem lehet egyedül végrehajtani, ehhez önök is kellenek”

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. október 19. 13:23

Az elmúlt felkészülési hét a forgalomszabályozás, a térképészeti, illetve a híradó- és informatikai ismeretek, valamint a béketámogató eljárások és technikák elsajátításával zajlott az Afganisztánba készülő magyar katonák számára. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 12. váltásának állománya többek között ezekkel a témakörökkel folytatta a misszió előtti kiképzést.

1595926237
„Ezt a missziót nem lehet egyedül végrehajtani, ehhez önök is kellenek" – kezdte beszédét az Afganisztánban már többször is szolgálatot teljesítő Somogyi János alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi hadműveleti és kiképzési főnökség kiemelt főtisztje, aki nagyon büszke arra, hogy megkapta a váltás vezetésének lehetőségét.

Az MH PRT-12 kijelölt parancsnoka felhívta a figyelmet a felkészítési időszak maximális kihasználására, a mentális és pszichológiai erőnlét fokozására, hiszen a külszolgálaton nagy koncentrációt igénylő feladatok várnak majd mindenkire. Mint elmondta: az állomány magját adó MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának eredményeit jól ismeri.

A kiképzésen a katonai tereptan elméleti és gyakorlati alapjainak oktatása során mindenki megismerhette a térképolvasásnál használt jeleket és a műholdas navigációs rendszereket.

A különböző nemzetek együttműködésének összehangolása érdekében a NATO- tagállamokban is használt MGRS (Military Grid Reference System) katonai koordinátajelentő rendszerről is alaposan tájékoztatták a katonákat. Ennek használatára veszélyes területek elkerülésénél, segélyhíváskor, az adott kiemelési pontok megtalálásakor, illetve a pontos helymeghatározáskor van szükség.

A biztosító személyi állomány a technikai eszközök bevonásával olyan általános feladatokat gyakorolt, mint a területzárás és az átvizsgálás. Ezek célja a missziós feladatok során a helyi lakossággal való érintkezés közbeni esetleges támadások kivédése, elhárítása, illetve az ilyen jellegű cselekményekre való gyors reagálás.

1595926237