Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A szem csillogásából látni, kiből lehet katona”

A Magyar Honvédség kiszámítható életpályát nyújt

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2021. december 9. 16:24

A honvéd középiskolák mai magyar közoktatásban való szerepéről beszélt Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója a Spirit FM „Katonadolog” című műsorának december 9-ei, csütörtöki adásában.

Spirit FM_Kovács_István_alezredes

Kovács István alezredes elmondta: a Honvédelmi Minisztérium által kidolgozott Honvéd Kadét Programnak három lépcsőfoka van. Az első a honvéd kadétok közismereti képzése, amiből akár érettségizni is lehet. A második lépcsőfoknál honvédelmi ágazati képzésbe kapcsolódnak be az érdeklődők, és ágazati ismereteket elsajátítva juthatnak hat-hét különböző szakmához. A Honvéd Kadét Program csúcsa pedig – jelenleg - a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, ahol a növendékek bennlakásos formában, vasárnap estétől péntek délutánig minden percüket az intézményben töltik. Vagy gimnáziumi képzést kapnak – emelt szintű angol oktatással – vagy elektrotechnikai szakirányon technikumi képzést. Egyébként az iskolába az ország bármelyik pontjáról lehet jelentkezni.

„Tavaly hétszeres volt a túljelentkezés. Az írásbeli eredmények mellett idén szóbeli felvételit is tartottunk: szerettük volna látni, kik a leginkább motiváltak. Olykor már a szemek csillogásából látni, kiből lehet később katona. Többen hoztak a felvételire családi katonai ereklyét magukkal, vagy éppen a felvételi fizikai részénél tűnt ki magas szintű küzdeni akarásuk. Az is érdekes, hogy sok lány jelentkezik hozzánk: a kollégium egyik szintje már kizárólag az övék” – mondta az iskolaigazgató, aki szerint az iskola minden szereplője között muszáj megtalálni az összhangot. Hozzátette: a honvéd középiskolát minden olyan 13-14 éves fiatalnak ajánlja, aki piacképes szakmát szeretne.

„A Magyar Honvédség kiszámítható életpályát nyújt. Ráadásul a Honvédelmi Minisztérium tervei szerint 2030-ra országszerte legalább nyolc-tíz; a miénkhez hasonló iskola nyílik majd. Szeptemberben már meg is kezdte működését a nyíregyházi honvéd kollégium. Itt a gyerekek különböző helyi középiskolákba járnak és délutánonként, a kollégiumban vesznek részt honvédelmi órákon. Jövőre pedig Hódmezővásárhelyen nyitja meg kapuit bentlakásos honvéd középiskola: itt majd tizenöt fős gimnáziumi osztályt és huszonöt fős technikumi osztályt indítunk. Ugyanitt mechatronikai képzést is kezdődik, hiszen ki kell szolgálni a modern, 21. századi honvédségi technikai eszközöket, ehhez pedig felkészült szakemberek kellenek” – vázolta a közeljövő terveit Kovács István alezredes.

A Spirit FM műsorának hallgatói megtudhatták azt is, hogy a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium általános napirendje az ébresztőt követően reggeli tornával kezdődik, majd a tanítás után a növendékek számos katonás programon vesznek részt. Ezek közül leginkább a különböző lövészeteket kedvelik (légpuska, airsoft, kispuska), és nagyon népszerűek a különböző közelharci, önvédelmi foglalkozások is. Olykor pedig szó szerint létfontosságú lehet, hogy a gyerekek komoly elsősegély-nyújtási ismereteket is elsajátítanak. A megfelelő táplálkozás hiányára vonatkozó általános kollégiumi legendákkal ellentétben az igazgató elmondta: a honvéd középiskolások napi ötszöri étkezését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár konyhája biztosítja, mégpedig első osztályú minőségben.