Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szent Korona őrzői

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 4. 13:52

„Ha még mindig csodálná valaki, hogy nemzetünk, más országoktól el­térően, miért volt oly nagyon aggályos és buzgó Koronája őrzésében, miért költött oly nagy összegeket mind védelmére, mind visszaszerzésére, miért nem átallt annyi háborút vívni…, az, úgy vélem, felhagy a csodálkozás­sal, ha ennek okát…alaposabban megfontolja.”

Ekként vetette papírra gondolatait jó Révay Péter koronaőr, úgy négyszáz évvel ezelőtt…

Pálffyak, Nádasdyak, Zichyek, Eszterháziak, Keglevichek, Károlyiak, Széchenyiek… Régi történelmi famíliák. Nevüket a koronaőr méltóságok lajstromából citáltuk ide, betűhíven. Egy névsorból, amely Nagylucsei Dóczy Orbán – Győr és Eger püspöke –, nemkülönben őrtársa, ama kenyérmezei csatában Kinizsi oldalán győzedelmeskedő Báthory István országbíró, erdélyi vajda nevével kezdődik. És persze nem véletlenül, hisz az immár kettős koronaőri idők kezdetén 1490-et írtak, s e század fordulóján lezáruló félben volt már a koronaőrzés „előtörténete".

Kijelölték a koronázás kellékeinek állandó őrzési helyét (akkoriban éppen Visegrádon), kialakultak a koronaőr-méltóságok megválasztásának és felelősségük körének, valamint a korona őrzéséért felelős őrcsapat irányításának, szolgálati tevékenységének törvényi és működési feltételei. S a kutatások tanúsága szerint, a regulák megalkotásával, érvényre juttatásával váltották fel az addig bizalmon alapuló őrzést, többek között a székesfehérvári bazilika prépostjainak, a korona őrzésével megbízott őrkanonokoknak a szolgálatát.

A teljes cikket a Magyar Honvéd január 6-án megjelenő új számában olvashatják!

CímkékSzent Korona