Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szent Korona útján…

Szöveg: Roxin István őrnagy | Fotó: Bankó József |  2022. december 16. 16:16

A Szent Korona 1944−45-ös menekítésének utolsó, még Magyarországon található állomásaira, Velemre és Kőszegre látogatott el az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár vezetői állománya és a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Koronaőrség állományának tagjai.

korona1

Velem községben az egykori Stirling-villa területén található azon emlékhely, ahol a nemzeti ereklyénket 1944. december 29-től 1945. március 19-ig őrizték a koronaőrök. Az óvóhelyet anno egy utász alakulat építette ki a Stirling-villa közelében lévő gyümölcsösben. A korona őrzési helyét napjainkban egy szűk óvóhely kiépített bejárata és egy faragott emléktábla hívatott jelölni.

A Velemen tartott megemlékezés során a Polgármesteri Hivatal képviseletében Pálffy György Csaba képviselő, az MH BHD nevében Mudra József ezredes, dandárparancsnok, Balázs Tibor főtörzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa, Zsolnai Tamás ezredes, a 32. NHD parancsnoka, dr. Szolcsánszky Márton alezredes, a 32. NHD parancsnokhelyettese és Roxin István őrnagy, a Honvéd Koronaőrség parancsnoka helyeztek el koszorút.

Ezt követően Kőszeg városában tettek látogatást a megemlékezők, ugyanis 1944. decemberének első heteiben itt őrizték a Szent Koronát és a koronázási ékszereket.

korona10

Időrendben ezután a velemi őrzés időszaka következett, majd 1945. március 20-tól az erre a célra épített óvóhelyen, a koronaőrző bunkerben lettek elhelyezve ereklyéink 1945. március 28-ig. A II. világháború során komoly megpróbáltatásokat kellett kiállnia a relikviáknak és csak 33 éves külföldön történő száműzetést követően, 1978. január 06-án térhetett vissza az Amerikai Egyesült Államokból hazánkba a Szent Korona.

Kőszegen a Polgármesteri Hivatal nevében Básthy Béla polgármester és a polgármesteri hivatal képviselői és az MH BHD vezetői állománya helyezték el a megemlékezés koszorúit. A megemlékezések helyszínein ünnepi beszédet mondott Sarkadi Attila hadnagy, Szőke Károly százados tolmácsolásában pedig ünnepi szavalatot hallgattak meg az egybegyűltek.

Kapcsolódó cikkek