Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szerb hatóságok felülvizsgálják az összes háborús elfogató parancsot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 19. 8:16

A szerb hatóságok felülvizsgálják az összes, háborús bűntények címén kiadott elfogató parancsot, mert olyan benyomást keltenek, hogy politikai indíttatásúak – közölte Vladimir Vukcevic, a háborús bűntények ügyében eljáró szerbiai ügyész.

Vukcevic a Danas című belgrádi napilapban április 18-án, szerdán megjelent interjújában beszél erről. Mint mondja, a kilencvenes évek háborúinak csökevényei az ismeretlen emberek ellen távollétükben, az akkori politikai környezet hatására indított jogi eljárások.

„Úgy gondolom, hogy túl sok körözött van, és amikor a megbékélés időszakába lépünk, együtt kell majd felülvizsgálnunk ezeket a háborús körözéseket. Ezek rontják az országunk hitelét, és olyan benyomást keltenek, hogy itt politikai eljárások folynak" – mondja Vukcevic.

Az ügyészt arról kérdezi a lap, hogy hogyan áll hivatala a Hasim Thaci koszovói miniszterelnök és Agim Ceku védelmi miniszter elleni vizsgálatokkal. Mindketten az úgynevezett Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) befolyásos parancsnokai voltak az 1998–99-es koszovói fegyveres konfliktus idején, és a szerb hatóságok távollétükben szerbek terhére elkövetett háborús bűntények gyanújával indítottak vizsgálatot ellenük.

Vukcevic szerint ezek a vizsgálatok jelenleg szünetelnek.

Az ügyész elismeri, hogy a hatóságok korábban nagyon rosszul kezelték ezeket az ügyeket. Volt példa súlyos eljárásbeli hiányosságokra, és különösen a Ceku elleni eljárás áll gyönge lábakon áll – mondja az ügyész.

A szerb hatóságok több, gerillaparancsnokból lett koszovói politikus ellen, így Thaci és Ceku ellen is nemzetközi körözést adtak ki évekkel ezelőtt, de még nem fordult elő, hogy bármelyiküket letartóztatták és átadták volna a szerb hatóságoknak. A belgrádi letartóztatási parancs miatt korábban Cekunak és Thacinak is meggyűlt a baja a magyar hatóságokkal is: rövid időre feltartóztatták őket a Ferihegyi repülőtéren, majd hagyták őket továbbutazni.