Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szolgálati kutyák kiképzéséért

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. július 12. 10:27

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred július 9-én a rendőrség Teve utcai székházában. A dokumentumot dr. Tóth Tamás rendőr dandártábornok, Budapest rendőrkapitánya, valamint Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka látta el kézjegyével.

Az együttműködési megállapodást a BRFK bűnügyi kutyavezető alosztályának vezetője kezdeményezte azzal a céllal, hogy a kiképzés terén szorosabbá váljon a szakmai együttműködés a Magyar Honvédséggel. A szolgálati kutyák hatékony, célirányos és a kor színvonalának megfelelő kiképzéséhez ugyanis elengedhetetlen az információk megosztása és a tapasztalatok feldolgozása.

A két szervezet feladatrendszerei különbözőek, s ezeken belül eltérő a szolgálati kutyák alkalmazási területe is. Egy dolog azonban mégis közös: az alkalmazás célja, ami nem más, mint az életvédelem. A most aláírt megállapodás az erre való hatékony felkészülés lehetőségét teremti meg, hiszen az együttműködés keretében a szervek térítésmentesen biztosítják egymás részére kiképzési objektumaikat, szakoktatóikat, valamint a szolgálati titkok kölcsönös megtartásával átadják egymásnak és feldolgozzák tapasztalataikat.

Hasonló tárgyú és tartalmú megállapodás már 2006 óta létezik a Magyar Honvédség és az Országos Rendőr-főkapitányság között. Abban az évben indult a Magyar Honvédség tűzszerészei számára a robbanóanyag-kereső kutyák képzése Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási Központ telephelyén. Az ottani tréning egészen 2010-ig tartott, amikor is önálló kutyakiképző főnökség jött létre az alakulatnál, amelynek szakmai munkáját a rendőrség a mai napig segíti és támogatja.

A jelenleg három fővel dolgozó kutyakiképző főnökség 2011-ben szervezte meg első ízben saját alaptanfolyamát.

A főnökségen 23 kutya képzésén dolgoznak folyamatosan, melyből 19 már képzett, vizsgázott kutya, a többi pedig jelenleg előképzésen van. Az alakulat robbanóanyag-kereső kutyái szolgálatot teljesítenek Afganisztánban, ahol féléves váltásokban négy kutya dolgozik. Ezenkívül szolgáltak már a kabuli nemzetközi repülőtéren, s folyamatosan biztosítják az MH Pápa Bázisrepülőteret, valamint preventív jelleggel a kiemelt katonai rendezvényeket is.

1595938571

 Fotó: A szerző felvételei