Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok bármire képesek a választások megzavarásáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 16. 14:46

Az afganisztáni tálibok csütörtökön újból felszólították a lakosságot, hogy ne vegyen részt a szombati parlamenti választásokon, s csatlakozzon a „dzsihádhoz és az ellenálláshoz” a külföldi „betolakodókkal” szemben. Az ázsiai ország választópolgárai szombaton másodszor járulhatnak az urnákhoz a tálib rezsim 2001-es megdöntése óta.

„Az amerikai megszállás alatt rendezett választások csak a betolakodók érdekeit szolgálják, és súlyos következményeik vannak országunkra és annak lakosaira nézve, mivel meghosszabbítják az Afganisztánt sújtó tragédiát" – írták a tálibok egy közleményben.

17,5 millió választópolgár vehet részt a voksoláson, amelyben több mint 2500 politikus között dől majd el az alsóház (voleszi dzsirga) 249 mandátumának sorsa.

A terroristák azzal vádolták az amerikaiakat, hogy képviselőket vertek meg korábban. „Hogyan várhatnák el képviselőinktől, hogy megfeleljenek az emberek várakozásainak, és megtartsák választási ígéreteiket, ha attól kell rettegniük, hogy az amerikaiak megverik vagy megölik őket?" – tették fel a kérdést a tálibok.

Egy tálib szóvivő szeptember 5-én azt mondta, hogy mindent – beleértve jelöltek meggyilkolását – megtesznek a választások megzavarásáért. Az elmúlt hetekben legalább három jelölt és több aktivista halt meg a szélsőségesek merényleteiben. A felkelők a szavazás napjára is ígértek támadásokat, annak ellenére, hogy csaknem 400 ezer külföldi és afgán katona, rendőr és titkosügynök biztosítja a helyszíneket.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő így vélekedik az afganisztáni választásokról.