Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok nem tárgyalnak a NATO-val

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 1. 12:48

Az afganisztáni tálibok szerint szó sem lehet semmilyen tárgyalásról a NATO-val – közölte szóvivőjük. Zabiullah Mudzsahid kérdésekre válaszolt, szavait a BBC idézte hírportálján. Hangoztatta, hogy nem akarnak senkivel tárgyalni, sem Hamid Karzai afgán elnökkel, sem a külföldi erőkkel, amíg azok ki nem vonulnak Afganisztánból.

A NATO-erők és az afgán hadsereg többórás harcban elfogta az egyik dél-afganisztáni körzet tálib parancsnokát. A szövetségesek közleménye szerint szerda este a Hilmend tartománybeli Bagrán körzetben „nagyszámú" tálib fegyverest öltek meg. Sok lázadót megsebesítettek és elfogtak, köztük Nauzad körzet tálib parancsnokát.

Négy rakéta csapódott be szerda éjjel az észak-afganisztáni Parván tartomány székhelyén, Csarikarban egy bázisba, ahol dél-koreai építőmunkásokat szállásoltak el. Senki sem sebesült meg. Egyelőre nem világos, kik voltak a támadók. Amerikai és afgán katonák átfésülték a térséget, de az akció nem járt eredménnyel. A támadás egy nappal azelőtt történt, hogy a dél-koreaiak megkezdték volna helyreállítási tevékenységüket. Három évvel ezelőtt tálib szélsőségesek 23 dél-koreai keresztény segélymunkást ejtettek túszul a dél-afganisztáni Gazni tartományban. Szabadon engedésük fejében eredetileg bebörtönzött társaik elengedését követelték az afganisztáni kormánytól. Miután Kabul nem tett eleget követelésüknek, többszörös határidő-módosítás után – néhány nap eltéréssel – kivégeztek két férfit.