Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok összehangolt támadása Kabulban és más afgán városokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 15. 20:31

A tálibok összehangolt támadást hajtottak végre április 15-én, vasárnap az afgán főváros legalább hét pontján egy NATO-támaszpont, a parlament és több diplomáciai épület ellen, valamint az ország három keleti városában egy-egy létesítmény ellen.

A lázadók rakétagránátokkal, géppisztolyokkal támadtak, és voltak közöttük öngyilkos merénylők is. A kabuli biztonsági erőkkel vívott, több órán át tartó összecsapásokban legalább két emberük meghalt – közölte az afgán rendőrség.

Zabihulla Muzsahid, a tálibok szóvivője közölte, hogy harcosaik hajtották végre a támadásokat, legalább hat öngyilkos merényletet követtek el, ebből hármat Kabulban, és ezzel elkezdték tavaszi offenzívájukat az afgán hatóságok és szövetségeseik ellen. Ezzel arra utalt, hogy vége a hosszú és zord téli időszaknak, amikor támadásaik ritkábbak voltak.

A lázadók Kabulban először rakétagránátokkal és gépfegyverekkel a Vazir Akbar Han negyedben támadtak, ahol a NATO egyik bázisa és sok diplomáciai képviselet található. A járókelőket váratlanul érte az akció, mindenki óvóhelyre menekült. Az afgán biztonsági erők nagy számban elözönlötték az úgynevezett zöld zóna környékét. Legalább tucatnyi nagy robbanás volt hallható a szigorúan védett központi negyedben, és a heves tűzpárbaj körülbelül két óra hosszat tartott. Egy súlyosabb kárról érkezett jelentés: rakétagránát csapódott be egy olyan épületbe, amelyben brit diplomaták laknak.

A parlamentnél vívott összecsapásokban parlamenti képviselők is felvették a harcot a támadókkal.

A tálibok közleményük szerint NATO-támaszpontot, a német és a brit nagykövetséget, a parlamentet és két szállodát támadtak. A kabuli akciósorozattal csaknem egy időben megtámadtak Nangarhar tartomány székhelyén, Dzsalálábádban egy repülőteret, amelyet a NATO is használ, Paktia tartomány székhelyén, Gardézban pedig egy rendőrkapitányságot. Logar székhelyén, Puli Alámban a támadók elfoglaltak egy épületet, amelyet a hírszerzés használ – közölte a rendőrség.

A német külügyminisztérium közölte, hogy a kabuli német nagykövetség területén keletkezett valamennyi kár, de bántódása nem esett senkinek. A magyar külügyminisztérium honlapja szerint a német nagykövetség épületében található a magyar külképviselet is.

Magyar állampolgárokat vagy érdekeltségeket nem érintett az a fegyveres támadás, amely vasárnap történt az afgán fővárosban – közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője az MTI-vel.