Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légitámadás a két Szudán határán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 15. 20:21

Légitámadást hajtottak végre a dél-szudáni Bentiu városa ellen április 14-én, szombaton a szudáni légierő harci gépei; az észak felé vezető egyik híd mellett ledobott hat bomba legalább öt embert megölt, s további hatot megsebesített kórházi források szerint. Peter Gatkouth, a bentiu-i kórház orvos-igazgatója szerint négy polgári személy és egy katona vesztette életét a légitámadásban.

A Bentiuból, a kőolajban gazdag dél-szudáni Unity tartomány székhelyéről északra lévő, Szudánba vezető híd mellett egy reptéri leszállópálya is a támadás célpontja volt, röviddel azután, hogy arról felszállt az ENSZ egyik segélyszállító repülőgépe.

A dél-szudáni hadsereg (SPLA) még a hét közepén állásokat foglalt el a Szudán által elvitatott Heglig olajmezőn, Dél-Kordofan tartományban.

Kartúm válaszul kilátásba helyezte, hogy „minden törvényes módon és eszközzel" visszaveri az általa agressziónak minősített dél-szudáni hadműveletet.

A szudáni hadsereg pénteken bejelentette, hogy ellentámadást indított a vitatott hovatartozású, a határvonaltól csaknem 60 kilométerre fekvő hegligi olajmező visszafoglalásáért.

Tavaly júliusi függetlenné válásakor Dél-Szudán örökölte meg a szudáni olajlelőhelyek háromnegyed részét, míg az olaj feldolgozásához és exportjához szükséges infrastruktúra az északi szomszéd, Szudán területén található.

Kartúm és Juba több, nyersolajban gazdag körzetet egyaránt magának követel, és nem tudott megegyezni arról, hogy a jubai kormány mekkora díjat tartozik fizetni a dél-szudáni kőolaj északi területen át történő tranzitjáért.

Heglignél március óta tartanak a harcok, a két fél repülőgépekkel, harckocsikkal, nehéztüzérséggel támadja egymást, kölcsönösen a másik felet vádolva agresszióval. A határvillongások miatt a nemzetközi közösség újabb súlyos konfliktus kirobbanásától tart a két szomszédos állam között.