Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Április végétől újra repülhetnek az indiai Mirage-ok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 15. 19:19

Április végétől újra levegőbe emelkedhetnek az indiai légierő (IAF) Mirage 2000H típusú vadászbombázó repülőgépei. A típus repüléseit azok után engedélyezik újra, hogy befejeződnek a vizsgálatok, amelyek két Mirage elvesztését követően – február 24-én és március 5-én – zajlottak a légierőnél. Az ellenőrzéseket a típus hajtóműszállítója, a Snecma cég végzi.

Norman Anil Kumar Browne, az indiai légierő parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy a két szerencsétlenül járt repülőgép hajtóművében „néhány ellentmondást" észleltek. A légierő a Mirage 2000H típusú repülőgépek hajtóműveinek ellenőrzésére a francia felet kérte fel. A közeljövőben a vizsgálat eredményétől függően engedélyezik újra a típus repüléseit, vagy döntenek a teljes Mirage 2000H flotta hajtóműveinek ellenőrzéséről.

A hadsereg képviselői arra számítanak, hogy a  március 5-e óta földre kényszerített repülőgépek április végén újra levegőbe emelkedhetnek.

India az 1980-as évek közepén vásárolt Franciaországtól 60 darab Mirage 2000 típusú vadászbombázó repülőgépet, amelyből jelenleg 49 áll hadrendben. 2011 júliusában India mintegy 2,4 milliárd dollárt hagyott jóvá 51 Mirage 2000 modernizációjára, majd röviddel utána aláírásra került a megállapodás a Dassault céggel a gépek felújításáról.
A modernizáció során az indiai Mirage 2000-sek új fedélzeti lokátort, fedélzeti számítógépet és avionikát, többfunkciós kijelzőt, sisak-kijelzőt, rádióelektronikai harc berendezést és célzó-berendezést kapnak.

</p>