Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok tagadják, hogy tárgyalnak a kormánnyal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 18. 18:28

Az afganisztáni tálibok tagadják, hogy a kabuli kormány is bekapcsolódott az amerikai féllel folyó titkos tárgyalásokba, amiről az afgán elnök beszélt. A szélsőséges iszlamista mozgalom egyik szóvivője Iszlámábádban nyilatkozatot adott ki február 16-án, csütörtökön és ebben leszögezte, hogy „a tálibok sehol sem tárgyaltak a kabuli kormánnyal”.

Hamid Karzai afgán elnök a The Wall Street Journalnak adott, csütörtökön közölt interjújában azt mondta, hogy a múlt hónapban már volt egy ilyen háromoldalú tárgyalás. Ezt később egy neve elhallgatását kérő afgán hivatalnok is megerősítette.

Bonyolítja a képet Afganisztán iszlámábádi nagykövetének pontosítása, aki szerint csak „tapogatózásról" van szó, „tárgyalásról" még nem lehet beszélni. „Még nem értük el ezt a szintet, bár reméljük, hogy el fogjuk érni" – mondta a nagykövet, aki szerint a puhatolózás a kapcsolatfelvételről alacsony beosztású hivatalnokok és helyi katonai parancsnokok megbeszéléseire korlátozódott.

A The Wall Street Journal szerint az afgán elnök nem kívánta pontosítani, hogy hol került sor a tárgyalásokra, és további részletek közlésétől is elzárkózott mondván, hogy kárt okozhatna e tárgyalási folyamatnak.