Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA újabb Chinookokat rendelt

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. február 18. 16:26

Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének vezetése a napokban szerződést kötött a Boeing vállalattal újabb CH-47F Chinook helikopterek beszerzéséről – írja a Defence Aerospace. A 676 millió dolláros szerződés értelmében összesen 32 darab forgószárnyast rendeltek. A Boeing tervei szerint az utolsó helikopter átadása 2015 végére tehető.

Ebben az évben már nem először rendelt az USA hadserege Chinookokat, ugyanis 2012 januárjában 14 darabot rendeltek, melyből a Foreign Military Sales program keretein belül Ausztráliába hét darab, hat az Egyesült Arab Emirátusokba és csupán egy darab kerül az USA-ba. Az üzlet ellenértéke megközelítőleg 370 millió dollár. A szerződés magába foglalja a tartalék alkatrészeket és a teljes körű logisztikai támogatást is.

Korábban a Boeing bejelentette, hogy a jövőben 155 darab CH–47F Chinookot adna el az Egyesült Államok hadseregének. Információk szerint a szerződés aláírására 2013 januárja előtt biztos nem kerül sor, ha azonban a megállapodás létrejön, akkor vélhetően az lesz az utolsó amerikai Chinook beszerzés, melyek leszállítását terveik szerint 2020-ig befejeznék. Az USA hadserege eddig 191 Chinookra adta le megrendelését, melyből 109 új gyártású és 72 átépített lesz. A 2008-ban megrendelt mennyiség közel felét már átadta a gyártó.