Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÖHP parancsnoka a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. február 18. 12:19

„Rendkívüli helytállásért” elismerésben részesítette az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka azt a három katonát, akik egy közúti balesetben kiemelkedő hozzáállásukról tettek tanúbizonyságot. Debreceni látogatása során emellett Domján László vezérőrnagy állománygyűlést tartott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái számára, bejárta a laktanyát, ellátogatott Hajdúhadházra és okleveleket adott át a katonasulis diákoknak.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Bocskai-dandár parancsnokának jelentését követően Domján László vezérőrnagy állománygyűlésen köszöntötte a Debrecenben szolgáló katonákat, majd a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj három katonája vehetett át tőle „Rendkívüli helytállásért"  elismerést.

Molnár Zsolt törzsőrmester, Bíró Lajos őrmester és Hollós Péter szakaszvezető még az elmúlt év végén egy tanfolyamra utaztak Szentesre, s útjuk során, Törökszentmiklós határában egy közlekedési baleset szemtanúi lettek. Hollós szakaszvezető biztosította a helyszínt, illetve elkezdte irányítani az áthaladó forgalmat, Bíró őrmester azonnal telefonált a mentőknek, és jelentette milyen típusú sérüléseket szenvedett az elgázolt kerékpáros, míg Molnár törzsőrmester megkezdte a férfi újraélesztését.

Az első mentőautó perceken belül érkezett meg a helyszínre, ám a tiszthelyettes további segítséget nyújtott a mentősöknek – felkészültségének köszönhetően ugyanis tudta kezelni a mentősök által biztosított lélegeztetőballont. Az időközben a helyszínre érkező rohamkocsi orvosai folytatták az újraélesztést, így a katonák a továbbiakban a rendőrök tevékenységét segítették. A kisteherautóval elütött kerékpáros sajnos súlyos sérülései miatt az azonnali és szakszerű újraélesztés ellenére sem élte túl a balesetet. A katonák munkáját azonban a kiérkező mentőorvos és az intézkedő rendőrök is elismerték és megköszönték.

Domján László vezérőrnagy a jutalmak átadását követően a mindennapi feladatokról szólva elmondta: „2012-ben fő feladat azokat az alternatív erőforrásokat megtalálni, amelyek a feladat-végrehajtást biztosítani tudják. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a kiképzésekre, valamint a nemzetközi szerepvállalásainkkal kapcsolatos feladatok teljesítésére. Ebben az évben sem engedünk a minőségből: azt a rendet, fegyelmet és tartást, amely a magyar katonákat jellemzi, mindenképpen megtartjuk. Emellett megvizsgáljuk, hogy melyek azok a területek, ahol ésszerűsíteni, megtakarítani lehet."

A parancsnok az állománygyűlést követően ellátogatott a Kossuth-laktanya szomszédságában lévő Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium épületébe. Itt okleveleket adott át annak a tíz, a KatonaSuli-programban részt vevő diáknak, akik kiemelkedő teljesítményük elismeréseképpen részt vettek a XII. Doni Emléktúrán. Berkecz Gábor intézményvezető büszkén számolt be arról, hogy egyik volt diákjuk a Bocskai-dandárnál szolgál, s hogy a katonasulis hallgatók magatartásán határozottan érezhető a fegyelmezettség, a céltudatosság és a tisztelet.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok hozzátette: az idén januárban megalakult, a felderítő-zászlóalj katonáiból álló háromfős oktatócsoport immár teljes munkaidőben tanítja a katonai alapismeretek tantárgy elméleti és gyakorlati részét, így még hatékonyabbá válhat az oktatói, nevelői munka.

A vezérőrnagy ezután Hajdúhadházra, a Vay Ádám Kiképzőbázisra látogatott el.