Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai hadsereg támadást indított a felkelés fellegvárai ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 18. 10:14

A szíriai hadsereg támadást indított február 16-án, csütörtökön Deraa, Homsz és Hama, a 11 hónapja tartó kormányellenes felkelések fellegvárai ellen – közölték ellenzéki aktivisták.

A deraái művelet célja kiszorítani a Szíriai Szabad Hadsereg – vagyis a felkelők – fegyvereseit a jordániai határ mentén fekvő településről. Helyszíni beszámolók szerint a város több negyede gépfegyverropogástól, ágyúdörgéstől és robbanásoktól volt hangos. A kormánykatonák megtámadták a lázadókat, akik válaszul az ellenőrzőpontokat és a biztonsági szolgálatok épületeit vették tűz alá.

Bár Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdán még többpártrendszert létrehozó új alkotmányról ígért népszavazást február 26-ra, csütörtökön már úgy tűnt, hogy Damaszkusz összehangolt támadást indított az elégedetlenség fészkeinek felszámolására.

Az ellenzék csütörtökön felszólította a lakosságot, hogy bojkottálja az új alkotmány tervezetéről kiírt népszavazást, mert az új alaptörvény is megőrizné a jelenlegi szellemiségét, és korlátlan előjogokat biztosítana az államfőnek. A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű jogvédő szervezet arra hívta fel a szíriaiakat, hogy utasítsák el és bojkottálják a referendumot, s a rendszer megdöntésével valósítsák meg forradalmuk célját.

Az alkotmány módosítása az ellenzéki erők egyik fő követelése volt a tavaly márciusban kezdődött felkelés elején, de most már azt hangoztatják, hogy Aszad távozásánál kevesebbel nem érik be.

Emberjogi aktivisták szerint a szíriai megtorlásnak eddig több mint 6 ezer halálos áldozata volt, és csak Homszban legalább 377 civilt, köztük 29 gyereket öltek meg február 4-e óta. Csütörtökön Damaszkuszban őrizetbe vettek tizennégy embert, köztük a rendszerellenes megmozdulások egyik jelképévé vált Razzan Gazzávi blogolót, illetve Mázen Darvis újságírót.

A NATO nincs felkészülve

A NATO jelenleg nincs felkészülve a líbiaihoz hasonló műveletek indítására Szíriában – közölte csütörtökön egy brüsszeli katonai forrás. A névtelenül nyilatkozó szerint egy ilyen döntés meghozatalához nagyon súlyos érv szükséges. Líbia esetében ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as számú határozata teremtette meg, amely lehetőséget nyújtott korlátozott erő alkalmazására az észak-afrikai országban – emlékeztetett. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán úgy nyilatkozott, hogy a szövetség üdvözli az Arab Liga országainak Szíriával kapcsolatos kezdeményezését, de a konfliktus rendezésében magára nézve semmilyen szerepet nem lát.

Kína különmegbízottat küld Damaszkuszba Csaj Csün (Zhai Jun) külügyminiszter-helyettes személyében. A politikus csütörtökön egy konferencián úgy nyilatkozott, hogy Kína nem járul hozzá egy olyan fegyveres beavatkozáshoz, amely a „rezsimváltást" szolgálná. Közlése szerint Kína támogatja az új alkotmány tervezetéről tartandó népszavazást, a mielőbbi parlamenti választásokat és egy új nemzeti egységkormány létrehozását.

Kína nem szeretné, ha Szíria ügyében megismétlődne az, ami Líbia esetében korábban történt, ezért vétózta meg Oroszországgal együtt a szíriai határozattervezetet

az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Peking lényegében megbánta, hogy szavazatával olyan beavatkozást tett lehetővé Líbiában, amely végül – NATO-támogatással – polgárháborús helyzetet idézett elő, és erőszakos hatalomváltáshoz vezetett – jelentette Trebitsch Péter, az MTI pekingi tudósítója.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bécsi sajtótájékoztatóján csütörtökön ismételten a vérontás és a lakossággal szembeni erőszak beszüntetésére, valamint a nemzetközi jog betartására szólította fel a szíriai kormányt – jelentette Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója. Az, hogy az ENSZ BT nem jutott közös álláspontra egy Szíria elleni határozatról, nem ad felhatalmazást a damaszkuszi kormánynak az erőszak folytatására – jelentette ki Ban Ki Mun.

A nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy „egységes hangon" szólaljon meg. „Minél tovább vitázunk, annál többen halnak meg" – mondta. Leszögezte azt is, hogy az erőszaknak minden oldalon meg kell szűnnie.

Nyugati hírügynökségi jelentések szerint Ban Ki Mun a szíriai hatóságokra utalva azt is közölte: „majdnem bizonyos", hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el az országban.

CímkékENSZjogNATO