Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

101 órás gyakorlatra készülnek

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2012. február 18. 16:26

Gőzerővel készül a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya a tavasszal megrendezendő, éleslövészettel egybekötött ellenőrző tűzvezetésre, az úgynevezett „101 órás gyakorlatra”. A január vége óta tartó foglalkozásokat a katonák egyéni felkészítésével kezdték meg, és a kötelékkiképzés különböző fokozatain keresztül haladnak tovább. A cél az összekovácsolás.

Az alegység katonái jelenleg az úgynevezett tüzérlövésszaki gyakorlást végzik, melynek témája az osztálytűzvezetés. Mindez régi-új kihívást jelent az állománynak, hiszen korábban a tüzér katonák a dandár egykori Harci Támogató Zászlóaljának kötelékében, ütegszinten végezték feladataikat, így pillanatnyilag csak annyi a változás, hogy az osztály törzsének és a végrehajtó alegységeknek magasabb szintű összekovácsoltságot kell elérniük.

A kiképzés célja egyébként az üteg és az osztály tűzvezető pontjainak, optikai figyelőpontjainak gyakoroltatása, mégpedig a Baglyas-2 nevet viselő harcászati és tűzvezetési szimulációs rendszerben. A számítógépes rendszer valósághű környezetet teremt, a feladat-végrehajtás során reális eredményeket szolgáltat az időjárási és terepviszonyok, valamint a cél tulajdonságai alapján.

Mindezzel párhuzamosan a gyakorlótéren folynak az ütegszintű előkészítő foglalkozások, amelyek során a lövegkezelők gyakorolhatják tevékenységüket.

A kiképzés zárásaként – a tervek szerint március hónapban – a tatai tüzérek az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén adnak majd számot arról, hogy felkészültek-e az alaprendeltetésükből adódó feladatokra.