Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékképzés a katonai feladatok alfája és omegája

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 9. 12:42

– …így értékelte Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a Feltöltés 2009 gyakorlatot, melyre Székesfehérváron, a Toborzó és Érdekvédelmi Központban került sor. A három központ állománya a hadkötelezettség visszaállításának minden mozzanatát gyakorolta.

A gyakorlat első részében Tömböl László mérnök vezérezredes és Benkő Tibor altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka meghallgatta a gyakorlat vezetőjének jelentését arról, hogy a gyakorlat jelenleg milyen szakaszban van. A jelentésben nagy hangsúly kapott az, hogy a békehelyzettől eltérő feladatok végrehajtásához nélkülözhetetlen a hadkötelesek bevonultatása és alkalmazása. A személyi és technikai feltöltés a jelenlegi nyilvántartási rendszerben nem egyszerű feladat, ezért szükséges évente gyakoroltatni az állományt. Éles helyzetben ugyanis nincs idő a kérdések megválaszolására, a bizonytalanságokat a felkészítés során kell tisztázni. A tájékoztatóban elhangzott az is, hogy az elkövetkezendő években milyen gyakorlatok végrehajtását tervezik: 2012-re már szeretnék elérni azt, hogy a sorköteles tartalékosok bevonuljanak, és egyben megtörténne felkészítésük is konkrét katonai feladataik ellátására.

A jelenlegi helyzetben egyedül a toborzóirodák rendelkeznek olyan technikai és személyi feltételekkel, ahol ez a munka beindítható. Ilyen esetekben a Toborzó és Érdekvédelmi Központok Sorozó Központokká alakulnak át. A hadkiegészítő parancsnokságok nagyon fontos feladata, hogy a gyakorlatok tapasztalatai alapján javaslatot tegyenek olyan törvényi feltételek kidolgozására, melyek megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején biztosítják a személyi és technikai feltöltést. Sok jogszabályt kell még a törvénykezésnek elfogadnia ahhoz, hogy az Önkéntes Tartalékos Rendszert fel lehessen állítani. A most folyó gyakorlaton az a cél, hogy az alakulatok igényeinek megfelelően a katonai szervezetek hadköteles állománnyal történő feltöltését elvégezzék. A gyakorlat négy szakaszból állt, napjainkra a Toborzó és Érdekvédelmi Központok átalakultak Sorozó Központokká. A behívó parancsok az első szakaszban kerültek kiküldésre, a negyedik szakaszban pedig a tartalékosok fogadása történt meg.

1595892320
 

A tartalékosok fogadásával kapcsolatos konkrét végrehajtást Kovács Sándor ezredes, az MH Nyugat Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka mutatta be és kísérte végig az elöljárókat a különböző munkahelyeken. Elmondta, hogy egy Sorozó Központ három sorozóbizottság felállítását és működését tudja biztosítani. A Sorozó Központokban 80-100 közötti létszámmal dolgoznak, és egy ilyen iroda akár egy évig folyamatosan működve végezheti feladatait. A sorozásra érkezők adatainak felmérését követően kerül sor az egészségügyi alkalmassági, pszichológiai, belgyógyászati vizsgálatokra, melyeknél szintén nagyon fontos az, hogy egyértelmű eredményt adjanak a döntéshozóknak. A vizsgálatok után következik a döntés, amiből a sorköteles megtudhatja minősítését és annak indoklását. A bemutató során az egyes munkahelyek parancsnokai jelentettek a vezérkari főnöknek és válaszoltak az elöljárók kérdéseire.

1595892320
 

A vezérkari főnök a látottak alapján hangsúlyozta, hogy ez a feladat mérhetetlenül fontos a honvédség életében. “Tudatosítani kell a társadalommal azt, hogy minden egyes állampolgárnak ma is jelentős szerepe van a honvédelmi feladatok végrehajtásában. Ezért állandó kapcsolattartásra, kommunikációra van szükség a honvédség és a társadalom képviselői között. Többek között el kell menni a gazdálkodó szervezetekhez és rendszeresen végre kell hajtani azokat a pontosításokat, amelyek a technikai feltöltést biztosíthatják. Csak akkor lehet ezt a feladatot végrehajtani, ha pontos nyilvántartásokkal rendelkezünk, pontosan tudjuk, hogy az alakulatoknak mire van szükségük, és tudjuk azt is, hogy ezek az eszközök hol és milyen minőségben állnak a rendelkezésünkre. Ezért a csaptoknak össze kell dolgozniuk a kiegészítő parancsnokságokkal és ebbe a munkába be kell még vonni a védelmi irodákat is", hangsúlyozta Tömböl László.

A honvédségnek szüksége van egy kiegészítő rendszerre, mely segíti a már meglévő katonai szervezeteket a feladataik végrehajtásában, ezért fontos, hogy működőképes legyen a feltöltési gyakorlatunk. Az Önkéntes Tartalékos Rendszernek nem a békefeladatokban van szerepe, hanem a minősített helyzetre történő áttérést kell, hogy segítse. Tömböl László úgy gondolja, hogy az ÖTR-rel kapcsolatos munka rövid időn belül lendületet kaphat. “Ebben a munkában világos, tiszta és egyértelmű feladatokat kell magunk és az alárendeltek elé tűzni", tette hozzá.

1595892320