Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékos katona a honvédség nagykövete a civil társadalomban

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Spirit FM és archív felvételek |  2024. július 31. 10:00

Kiket várnak területvédelmi tartalékosnak? Mire számíthatnak a jelentkezők? Hogyan alakult ki hazánkban a hét területvédelmi ezred? Többek között erről beszélgetett Vogyerák Anikó műsorvezető a Spirit FM Katonadolog című műsorában dr. Drót László dandártábornokkal, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnokával és Havasi Gergő szakaszvezetővel, a június 17-én indult területvédelmi tartalékos kampány arcával, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred katonájával.

Tartalékosok_nyitó

A július 27-i adásnak köszönhetően a hallgatók részletekbe menően megismerkedhettek a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos rendszerével, az elköteleződésben rejlő lehetőségekkel és a jelentkezés különböző módjaival. Emellett szó esett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról és a területvédelmi ezredek elmúlt években történt átalakulásáról is.

A hallgatókat bevezették a kiképzés részleteibe, hogy hogyan segíti a moduláris felépítés a követelmények teljesítését és milyen hasznos, a civil életben is kamatoztatható készségeket szerezhet egy tartalékos. Harcászati alapismereteket, lőelméletet, tereptant, térképészetet, elősegélynyújtást egyaránt tanulnak a szerződők, de nem maradhat el az alaki ismeretek elsajátítása sem. Egy területvédelmi tartalékos a lehetőségek és képzettsége felmérése után később dönthet szerződéses és hivatásos jogviszony mellett is.

SpiritFM_Katonadolog

Dr. Drót László és Havasi Gergő megosztották a műsorban saját katonai szolgálatuk történetét is, ki miért választotta ezt a nemes hivatást. Saját példákkal támasztották alá milyen összetartó közösségre lelhet a Magyar Honvédséghez csatlakozó állampolgár. Kiderült, hogy Bács-Kiskun vármegye és Észak-Magyarország élen jár az elköteleződésben, emellett Budapesten és környékén is nagy az érdeklődés a tartalékos szolgálati forma iránt, de beszéltek arról is, hogy a közeljövőben milyen fesztiválokon, rendezvényeken találkozhatnak az érdeklődők katonai bemutatókkal, kitelepülésekkel.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos

A Spirit FM Katonadolog című műsorának aktuális adása ide kattintva már a YouTube-on is visszanézhető.

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Spotify

Anchor

Címkéktartalékos