Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terror elleni harcnak szerepelnie kell az új NATO-koncepcióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 5. 6:45

A terrorizmus minden mai megnyilvánulási formája ellen harcot kell folytatnia a NATO-nak, és ennek tükröződnie kell az észak-atlanti szervezet új stratégiai koncepciójában – mondta újságíróknak Brüsszelben a spanyol miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a NATO főtitkárával.

Közös sajtótájékoztatójukon José Luis Rodriguez Zapatero kiemelte, hogy Madrid számára különösen fontos az észak-afrikai eredetű terrorizmus elleni küzdelem. Az új stratégiai koncepciót, amellyel meg kell újítani az atlanti szövetség politikai jellegét, a novemberi lisszaboni NATO-csúcstalálkozón akarják elfogadni.

A spanyol kormányfő egyetértett Anders Fogh Rasmussennel abban, hogy a NATO-nak meg kell őriznie a “hiteles nukleáris elrettentés" képességét mindaddig, amíg vannak atomfegyverek a világban. Ezért – mondta Zapatero – csak megfelelő garanciák mellett szabad a NATO-nak részt vennie a nukleáris leszerelési folyamatban.

Rasmussen – utalva több európai NATO-ország törekvésére, hogy vonják ki Európából az amerikai taktikai atomfegyvereket – hangsúlyozta, hogy a szövetségnek egységesen kell fellépnie, s nem lenne helyes, ha a tagországok egyoldalú lépéseket tennének.

Afganisztánt illetően Rasmussen azt mondta, ez az év meghatározó jelentőségű lesz, mert az esztendő végére a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőnek meg kell kezdenie a közép-ázsiai ország biztonságáért viselt felelősség fokozatos átruházását az afgán fegyveres erőkre. A biztonságnak, a jó kormányzásnak és az ország fejlesztésének “kéz a kézben kell haladnia" – fogalmazott a NATO-főtitkár.

Zapatero biztosította vendéglátóját arról, hogy Spanyolország teljesíti Afganisztánnal kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.