Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

New York: magányos akcióról lehetett szó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 5. 6:41

A New York-i merényletkísérlet gyanúsítottjaként őrizetbe vett pakisztáni-amerikai férfi egy keddi rendőrségi közlés szerint bevallott mindent, azt mondta a nyomozóknak, egyedül cselekedett. A hatóságok feltételezése szerint a férfi, a 30 éves Faisal Shahzad próbálta meg felrobbantani az autós pokolgépet szombat este a New York-i Times Square-en.

A férfi – akit hétfőn éjszaka fogtak el a Kennedy nemzetközi repülőtéren, egy Dubajba induló járat fedélzetén – állítólag elmondta: ő vette meg a szóban forgó Nissan Pathfinder terepjárót, ő rakta bele a felrobbantani kívánt eszközöket, és ő hagyta a járművet a Times Square-en.

“Lényegében mindent bevallott" – mondta egy névtelenséget kérő forrás. A gyanúsított azt is közölte: nem fűzik semmilyen kapcsolatok pakisztáni radikális csoportokhoz.

A hatóságok feltételezése szerint a férfi, a 30 éves Faisal Shahzad próbálta meg felrobbantani az autós pokolgépet szombat este a New York-i Times Square-en.

A Politico hírportál megtudta, hogy a gyanúsítottat egy általa használt eldobható mobiltelefon révén sikerült a nyomozóknak felkutatni.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tisztjei megtalálták a Times Square-en felrobbantani tervezett terepjáró alvázszámát, jóllehet az eredeti helyről azt eltüntették. Ennek alapján jutottak el ahhoz a férfihoz Connecticut államban, akitől a járművet a gyanúsított három hete készpénzért megvásárolta. A kocsit a Craigslist internetes kereskedelmi portálon kínálta eladásra.

Az FBI a gyanúsított által használt mobiltelefonszám alapján – miután azt több adatbázison átfuttatta – akadt a feltételezett elkövető nyomára.

A pakisztáni születésű férfi – aki tavaly kapott amerikai állampolgárságot, és nem szerepelt az amerikai hatóságok terrorellenes figyelőlistáján – kedden jelenik meg a manhattani szövetségi bíróság előtt. Az a vád ellene, hogy pokolgépes járművet tervezett felrobbantani New Yorkban május 1-jén.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi februárban tért vissza az Egyesült Államokba Pakisztánból, ahol előzőleg öt hónapot töltött. A hatóságok még sok részletet nem tudnak, de az említett forrás szerint nehéz elképzelni, hogy egy ilyen merényletet valaki egymaga tervezzen meg és hajtson végre.

A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama elnököt a hétfői nap folyamán hat alkalommal tájékoztatták a nyomozás fejleményeiről.

Amerikai szakértők kedden úgy nyilatkoztak a CBS televízióban, hogy a könnyen beszerezhető anyagokból összeszerelt, házi készítésű pokolgép azért nem robbant fel a Times Square-en, mert rosszul összeállított, gyengén megtervezett szerkezetről volt szó.

Joe Lieberman szenátor, a felsőház belbiztonsági bizottságának elnöke a
Fox News hírtelevízióban dicsérte a nyomozó hatóságok hatékony munkáját.
Mint fogalmazott, egészen kiváló munkát végeztek, hogy ilyen gyorsan
kézre kerítették az elkövetőt.

Obama szerint ami történt, intő jel

A New York-i merényletkísérlet Barack Obama szerint intő jel: az Egyesült Államokban és a világon vannak olyanok, akik amerikaiakat akarnak megtámadni, ártatlan férfiakat, nőket és gyerekeket ölnének meg gyilkos eszméik nevében. A New York-i merénylet meghiúsult az éber polgároknak, valamint a szövetségi, állami és helyi hatóságoknak köszönhetően, előbbiek a gyanús tevékenységet jelentették a hatóságoknak, utóbbiak pedig gyorsan cselekedtek – mondta kedden az amerikai elnök.
Köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy megelőzték esetleg több száz ember halálát. Kifejtette: a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI folytatja a nyomozást azzal kapcsolatban, hogy az ügy köthető-e valamilyen terrorcsoporthoz.
Az őrizetbe vett gyanúsítottat kihallgatják – mondta, és arról biztosított: az FBI tisztjei megfelelő eszközökkel és tapasztalattal bírnak, hogy hozzájussanak a szükséges információkhoz.

Obama ezzel részben arra az ellenzéki vádra reagált, hogy a szigorú vallatási technikák eltörlésével meggyöngítette Amerika biztonságát.
“Tudjuk, azok, akik ezeket a támadásokat végre akarják hajtani, azt akarják ránk kényszeríteni, hogy félelemben éljünk" – mondta, és leszögezte: a terroristák sem az amerikai állampolgárokat, sem a nemzetet nem fogják terrorizálni. “Nem fogunk rettegni, nem fognak megfélemlíteni minket, éberek leszünk" – fogalmazott.
Kijelentette, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz az ország és állampolgárai védelmében.