Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Küzdelem az ellenfelekkel és a párával

Szöveg: Halmai Ottó fhdgy. |  2010. május 5. 6:33

2010. április 23–28. között rendezték meg Venezuelában, Guairaban a 42. CISM (Conseil International du Sport Militaire) Katonai Vívó Világbajnokságot. A versenyen 12 ország versenyzőiből gyűlt össze erős mezőny, a magyar csapat összesítésben a 7. helyet szerezte meg.

A tornán Magyarországot a Honvéd Bólyai Sportegyesület vívó csapata (Samu Péter, Horváth Zoltán, Halmai Ottó és Horváth Sz. Tibor edző) képviselte.

A versenyen 12 ország versenyzőiből rendkívül erős mezőny gyűlt össze, annak ellenére, hogy az európai légtérzárnak köszönhetően több nemzet nem tudta a magát képviseltetni. A küzdelmek lebonyolítására a helyi tengerészeti akadémia bázisán került sor, ahol a rendezők első osztályú színvonalat biztosítottak világ minden tájáról érkezett versenyzőknek.

A Honvéd Bólyai Egyesület Vívó Klubjának csapata párbajtőr fegyvernemben indult a világbajnokságon, ahol, mint minden évben, idén is a legnépesebb volt a mezőny.

A két napon keresztül tartó vívás után, ahol a versenyzőknek az ellenfeleken kívül meg kellett küzdeniük a 34 fokos hőséggel, a 80-90 százalék páratartalommal, egy légkondicionálás nélküli teremben, a magyar csapat az elismerésre méltó 7. helyen végzett csapatversenyben, egyéniben Horváth Zoltán 18., Halmai Ottó 20., Samu Péter 21. helyezést ért el.

A Katonai Vívó Világbajnokság lefolyásának rendje eltér a civil világbajnokságok egyenes kieséses rendszerétől: itt mindenki vív mindenkivel egy 5 találatos asszót. A nemzetek 3-3 fős csapatokkal indulnak, és egymás után összemérik az erejüket. Így a verseny végére a győzelmek száma alapján kialakul az egyéni sorrend, a csapatok egymással szembeni győzelmei alapján pedig a csapatok sorrendje is.

1595901335