Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terroristákat jutalmaznák meg a Goldstone-jelentés elfogadásával?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 16. 10:47

A tavaly decemberben indított gázai offenzíva során elkövetett állítólagos háborús bűntettek független és alapos kivizsgálására szólította fel az izraeli és a palesztin vezetőket az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Navi Pillay, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának a Goldstone-jelentés ügyében csütörtökön megkezdett genfi ülésén kijelentette: Izraelben és a megszállt területeken a jogsértők továbbra is büntetlenséget élveznek. Felszólította a feleket, hogy kezdjék meg azonnal a felmerült emberijog-sértések pártatlan, független és hatékony kivizsgálását a bizalom helyreállítása és a békefolyamat előmozdítása érdekében.

A palesztin kezdeményezésre összehívott, kétnaposra tervezett ülésen Aharon Lesno Jar, izraeli ENSZ-nagykövet elítélte a zsidó állammal szembeni eljárást, amely szerinte árt a békefolyamatnak. “Ez az ülés nem az emberi jogokról, hanem a palesztin politikáról és az Emberi Jogi Tanács hatalmával való visszaélésről szól" – állította. Hozzátette: a Goldstone-jelentés elfogadásával a terroristákat jutalmaznák meg.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró által készített jelentés szerint az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek egyaránt követtek el háborús bűnöket az év eleji offenzíva idején. Goldstone azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítsa fel Izraelt “független és a nemzetközi normáknak megfelelő" vizsgálatok lefolytatására az esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban, illetve ha Izrael ezt hat hónapon belül nem teszi meg, utalja az ügyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészsége elé.