Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A térség stabilitásának megőrzése kiemelt feladat

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. augusztus 11. 13:35

Munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka Denis Tretinjak vezérőrnagyot, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnokát augusztus 11-én, Budapesten.

20200811_mhp (2)

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C), amelynek feladata a térség stabilitásának a megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén vezető elemként irányítaná a műveleti tevékenységet. Horvátország és Magyarország a két keretnemzet, amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

20200811_mhp (1)

A terv már a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett. A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy elérje a NATO kezdeti, majd teljes műveleti képességet.

Tretinjak vezérőrnagyot – aki korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt – a Magyar Honvédség Parancsnokságon tett keddi munkalátogatásán Korom Ferenc vezérezredes fogadta. A munkalátogatás célja a szervezet előtt álló feladatok, valamint az együttműködés kereteinek meghatározása volt.

A horvát kontingens további hat katonája 2020 augusztusának közepén érkezik Magyarországra.

20200811_mhp (4)
×